Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Oro inför dagens demonstrationer i Eygpten

Publicerad 2013-07-26

Armén hotar att slå till mot "terrorister och våldsverkare"

Återigen ska den avsatte president Mohamed Mursis anhängare och motståndare protestera runt om i Egypten i dag.

Armén hotar att kraftigt slå till mot alla "våldsverkare och terrorister".

Samtidigt kom nyheten om att Mursi begärs häktad för misstänkt samröre med palestinska Hamas.

Efter fredagsbönen, som börjar vid lunchtid, har Muslimska brödraskapet kallat ut miljoner människor under rubriken "ner med militärkuppen".

Armén i Egypten hotar i en skarp varning att skjuta dem som använder våld inför den väntade konfrontationen mellan motståndare och anhängare till den störtade presidenten Muhammad Mursi, uppger nyhetsbyrån TT.

Bägge sidor har skärpt retoriken inför dagens demonstrationer. Muslimska brödraskapet anklagar armén för att driva landet mot inbördeskrig. Brödraskapet har fått ett ultimatum; att senast på lördag ansluta sig till den färdplan militären försöker genomdriva.

"Fick hjälp av Hamas att rymma"

Sedan president Mohamed Mursi avsattes efter folkliga protester och med stöd av armén den 3 juli har cirka 200 människor dödats i sammandrabbningar mellan hans anhängare och armén.

På fredagsförmiddagen kom även nyheten om att president Mursi begärs häktad av den egyptiska statsåklagaren. Åklagaren vill att Mursi hålls i två veckor på grund av anklagelser om en sammansvärjning med Hamas i samband med en fängelserymning för två år sedan, skriver Reuters.

Enligt AFP ska Mursi förhöras om huruvida han samarbetade med Hamas vid attacker mot polisstationer, samt vid fängelseutbrytningar i januari 2011. Mursi själv och flera andra islamister ska då ha rymt, i samband med upproret mot den förre diktatorn Hosni Mubarak.

En domstol i Kairo utreder hur det gick till när fångarna rymde, efter anklagelser om att de egyptiska islamisterna tog hjälp av Hamas som styr i Gazaremsan.

"Löjliga anklagelser"

Muslimska brödraskapet avfärdar anklagelserna som "löjliga".

– De går inte att ta på allvar. Vi ska fortsätta våra protester på gatorna. Vi tror att fler och fler människor kommer att inse vad den här regimen egentligen representerar – en tillbaka gång till Mubarak-eran, sa Gehad El-Haddad, talesperson för Muslimska brödraskapet.

FN-chefen Ban Ki-Moon krävde på torsdagen att den egyptiska militären friger den störtade president Muhammad Mursi och andra ledare för Muslimska brödraskapet.

Ban kräver att Mursi och hans kollegor friges och att deras fall granskas utan dröjsmål, säger en talesman för FN-chefen.

Oro i väst

Västländerna följer med ökad oro krisen i Egypten och befarar att arméns löfte om att föra landet mot demokrati inte är mer än en dimridå för att maskera ett långvarigt maktövertagande.

USA har vägrat att använda ordet kupp om arméns störtande av den valde president Mursi den 3 juli, vilket skulle inneburit en automatisk frysning av biståndet på 1,5 miljard dollar till Egypten. Washington har dock beslutat att skjuta upp leveransen av fyra utlovade stridsflygplan av typen F-16.

Storbritannien har i förra veckan meddelat att exportlicenser för utrustning som används av militären återkallas.

"Armén gömmer sig bakom ett fikonlöv"

Egyptens interimsledare har lagt fram en plan för en ny konstitution inför nyval, men det finns motstridiga åsikter om de kommer att hålla löftet.

– I verkligheten är Egypten på väg tillbaka till ett mer auktoritärt system, med politiska klasser som arbetar under militären med en relativ hög grad av förtryck, säger David Butter vid tankesmedjan Chatham House till AFP.

– Armén gömmer sig bakom ett fikonlöv i form av en konstitutionell civil regering.