''SVT ljög om Alice Babs''

Publicerad 2014-01-14

Nu anmäler Thomas Bodström dokumentären

SVT ljög om Alice Babs.

Det anser Thomas Bodström som nu anmält dokumentären.

– Det är djupt kränkande för Alice Babs.

I början av december sändes en uppmärksammad dokumentär om Alice Babs mot familjens vilja.

I programmet framställs Alice Babs som en relativt frisk åldring som av sin familj och gode man förvägras umgänge med sina goda vänner.

– Det här är mot bättre vetande, säger Thomas Bodström, som anlitats av familjen.

– Alice Babs är svårt sjuk och familjen vädjade om att programmet inte skulle sändas eftersom Alice Babs själv flera gånger sagt att hon vill bli ihågkommen för sin musik och inte sin sjukdom.

Gravt dement

I sin anmälan till Granskningsnämnden beskriver Thomas Bodström utförligt hur drabbad Alice Babs är av sina demenssjukdomar.

Hon kan inte skilja på vilka som lever eller är döda, hon förmår inte rita en urtavla, inte heller en femhörning trots att hon har en förlaga, hon minns inte ord mer än några minuter.

Tre olika läkare har kommit fram till samma slutsats: Alice Babs är gravt dement.

Under samma period som Alice Babs testades av läkare, hösten 2012, började ett par ytligt bekanta personer att dyka upp på äldreboendet varje dag.

Slog larm

I början av 2013 slog personalen larm:

Besökarna gjorde Alice Babs arg och upprörd genom att intala henne att hennes barn inte bryr sig om henne och att barnen försöker lura till sig hennes pengar.

Vid ett tillfälle tog besökarna med sig en advokat som fick Alice Babs att underteckna en fullmakt som han sedan använde för att undersöka hennes banktillgångar.

De ytligt bekanta ställde också om Alice Babs post hem till sig.

Biståndshandläggaren i Nacka kommun skriver till Överförmyndarnämnden:

’’Då damen under en tid har varit föremål för intresse hos ett ytligt bekant par som har begärt insyn i damens ekonomiska tillgångar, baktalat damens familj mm väcks frågan (…) att ett förvaltarskap bör förordnas damen.’’

Flyttade till demensboende

I ungefär samma veva ansökte familjen om plats på ett demensboende som bättre skulle kunna vårda Alice Babs.

– Allt det här vet SVT, säger Thomas Bodström.

– Men av någon anledning väljer Anna-Lena Lodenius som gör programmet att bortse från det och få det att handla om något annat.

Thomas Bodström anmäler programmet på fyra punkter:

Brist på respekt för Alice Babs privatliv.

Osaklighet.

Ensidighet.

Brist på opartiskhet.

När Aftonbladet ringer Anna-Lena Lodenius vill hon inte kommentera vare sig programmet eller anmälan men säger till SVT Kulturnyheterna att hon tycker att anmälan känns irrelevant:

– Den handlar om allt och inget, men man tar inte upp huvudfrågan i filmen. Vi berättar att Alice Babs är dement och det vi frågar oss är: Har man då möjlighet att påverka vem man ska träffa? Hur ser det ut?

Anna-Lena Lodenius är frågande inför anklagelserna om att ha förvanskat sanningen.

– Vi fick kontakt med en person som vi var medvetna om har fått en demensdiagnos. Hon är missnöjd över vissa saker och vi undersöker om det hon säger stämmer, och det bekräftar bland andra hennes förvaltare. Hon säger mycket som stämmer och är faktiskt rätt klar i huvudet. Det kan man vara fast man har en demensdiagnos. Det ska man komma ihåg, säger hon till SVT.