Här trotsar Jatsenjuk presidentens förslag

Publicerad 2014-01-27

Oppositionen i Ukraina nöjer sig inte med president Viktor Janukovytj erbjudande.

Här trotsar ledaren honom:

– Ingen deal. Vi slutför det som vi har startat. Folket utser våra ledare, inte du, skriver Arsenij Jatsenjuk på Twitter.

President Viktor Janukovytj erbjöd oväntat i går två av de högsta posterna i regeringen till oppositionen och uppgav att uppgörelsen var mer eller mindre klar.

Redan i går kväll avvisade Vitalij Klitjko erbjudandet. Nu har även oppositionsledaren Arseniy Yatsenyuk tagit ställning och tackar dock nej till att bli premiärminister.

De viker sig inte

Enligt BBC:s utsände i Kiev uppfattar oppositionen erbjudandet som ett tecken på svaghet hos Janukovytj och manar snarare sin kampanj framåt.

– Viktor Janukovytj meddelade att regeringen inte var redo att ta ansvar för landet och erbjöd oppositionen att leda regeringen. Vad är vårt svar på det? Vi är inte rädd för att ta ansvar för Ukrainas öde, sa Yatsenyuk redan i går kväll under ett tal på Självständighetstorget i Kiev.

Senare twittrade han trotsigt riktat till presidenten:

– Ingen deal. Vi slutför det som vi har startat. Folket utser våra ledare, inte du, skriver Arsenij Jatsenjuk på Twitter.

Protesterade igen

Oppositionen har krävt både Janukovytjs avgång, att regeringen skriver under handelsavtalet med EU och släpper politiska fångar, inklusive tidigare premiärministern Julija Tymosjenko.

Det finns även krav på att tidigarelägga presidentvalet, som nu är planerat till 2015.

Under söndagen fortsatte därför demonstrationerna i östra delarna av landet och i Kiev. Tusentals demonstranter sörjde aktivisten Mikhail Zhiznevsky, 25, som dödades förra veckan.

Folkmassorna ropade "hjälte" samtidigt som mannens öppna kista bars genom gatorna i huvudstaden.

ANNONS