Oppositionsledaren erbjuden toppjobb

Uppdaterad 2014-01-26 | Publicerad 2014-01-25

President Viktor Janukovytj är inte bara villig att ombilda regeringen.

Han erbjuder även sin motståndare platser i regeringen.

Men i ett tal på Självständighetstorget i går kväll avvisade oppositionsledaren Vitalij Klitjko inviten – och hans kollega Arsenij Jatsenjuk gav inget entydigt svar.

Samtidigt fortsatte oroligheterna i natt.

Oppositionsledarna Vitalij Klitjko och Arsenij Jatsenjuk erbjöds i går oväntat platser i regeringen, som biträdande premiärminister och premiärminister. Under lördagskvällen mötte de tiotusentals demonstranter på Självständighetstorget i Kiev och enligt DN:s utsände på plats avvisade Klitjko inviten och krävde i stället nyval redan under 2014.

Jatsenjuk var mera svävande och möttes av motstånd när han sa att ”vi är beredda att ta ansvar”. För att i nästa stund säga att oppositionen inte litar på Janukovytj och att förhandlingarna fortsätter.

”Tisdag är domedagen”

På tisdag träffas parlamentet för ett extrainkallat möte – enligt oppositionen kommer man då diskutera ombildningen av regeringen och de hårt kritiserade anti-protestlagarna.

– Tisdag är domedagen. Vi tror inte ett ord på vad de säger. Vi tror bara på handlingar och resultat, säger Jatsenjuk enligt nyhetsbyrån AP.

Vid en presskonferens senare sa oppositionsledaren att man bland annat kräver att politiska fångar ska släppas och att Ukraina går in i ett frihandelsavtal med EU, rapporterar AP.

Oroligheterna fortsatte i huvudstaden Kiev i natt. Tusentals demonstranter stormade ett konferenscenter som fungerat som bas för poliser, skriver TT.

I byggnaden befann sig runt 50 poliser, rapporterar den norska tidningen VG:s reporter på plats. Efter sex timmar lämnade polisen byggnaden genom en korridor av jublande demonstranter.

Tidigare hade Klitjko har anlänt till platsen för att förhandla ut poliserna.

Lösningen: Ombilda regeringen

Oppositionen har sedan tidigare krävt att president Viktor Janukovyt ska avgå.

I fredags kom Janukovytj egna lösning och första löfte – att regeringen ska ombildas till veckan.

Det var oklart om det även gällde hans egen befattning, men enligt presidentens kansli ska i alla fall hans närmaste män bytas ut.

Janukovytj la fram sitt förslag under dagens samtal med oppositionsledarna, enligt BBC News.

Han ger även Vitalij Klitjko från oppositionen posten som biträdande premiärminister med ansvar för mänskliga rättigheter, skriver olika medier i Ukraina enligt AFP.

”Kommer hjälpa staten”

Uppgifterna bekräftas av presidentkansliet.

– Presidenten är övertygad om att ett samarbete med oppositionen kommer att hjälpa staten att enas och genomföra nödvändiga reformer för staten och samhället, säger justitieminister Olena Lukasj i ett uttalande enligt TT.

Om Jatsenjuk tackar ja till posten som premiärminister, så kommer ett beslut att tas om att regeringen ska avgå, säger justitieminister Olena Lukasj i ett uttalande enligt TT.

Vill även ändra grundlag

Jatsenjuk ersätter då Mykola Azarov.

Presidenten Janukovytjs flört slutar inte där. Han är även villig att förminska sin egen ställning något. I dag ger Ukrainas grundlag nämligen presidenten långtgående befogenheter. Han uppges nu även ha öppnat för att det avsnittet i grundlagen, antingen lagstiftningsvägen eller via en folkomröstning, ändras.

ANNONS