Löfven: Vi har de bästa förslagen

Publicerad 2013-08-13

Nu drar striden om budgeten i gång: Lärarlöner - skatter – försvaret

Stefan Löfven vill ha tre terminer - Jan Björklund höjda lärarlöner.

Nu drabbar partierna samman i budgetmatchen.

– Vi lägger de starkaste förslagen, säger S-ledaren.

När partiledarna återvänder från sommarlov kastas de rakt in i förhandlingar om höstens politiska satsningar.

Inom Alliansen väntar en tuff match där Jan Björklund (FP) slåss för höjda lärarlöner och Göran Hägglund (KD) hellre lägger krutet på ett femte jobbskatte­avdrag.

Om drygt en månad, 18 september, ska regeringen lägga sin sista budget för mandatperioden.

Sedan har oppositionen två veckor på sig att svara med sin skuggbudget.

Stefan Löfven har redan börjat fila på Socialdemokraternas.

Kritiseras av Lööf

Den sågas redan nu av Centerledaren Annie Lööf.

– I S-budgeten gör man det dubbelt så dyrt att anställa unga medan vi inför ytterligare sänkta kostnader för att anställa unga med ya-jobb. I budgeten blir skillnaden mellan arbetslinjen och bidrags­linjen tydlig för väljarna, säger Lööf.

På SSU-kongressen i Täby avslöjade S-ledaren i går att han tänker sno ett av ungdomsförbundens förslag till budgeten: Ett tretermins­system på högskolor och universitet.

– Vi tycker att det är ett bra förslag, både för individen att en ungdom kan komma ut snabbare med sin examen. Det underlättar ju för att din livslön blir högre, säger Stefan Löfven.

Enligt honom är detta bara början på partiets satsningar inför hösten.

Extra viktigt i år

En fråga som kan vålla huvudbry är försvaret. I våras när ryska bombplan flög nära Sverige höjdes röster för att försvaret behöver mer pengar.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) öppnade för en viss ökning av anslagen redan i höstens budget.

FP och KD gjorde tummen upp medan C tvekade. Samtidigt poängterade alla vikten av att den pågående försvarsberedningen får jobba i fred tills den ska vara klar 2015.

Eftersom det är valår nästa år är årets höstbudget extra viktig både för den sittande regeringen och för utmanaren Socialdemokraterna.

– Vi lägger de starkaste förslagen för fler människor i arbete. Vi har inte alls några problem med den här budgetmatchen, säger S-­ledaren.

Alliansen:

Moderaterna

Vill budget­satsa för att få fler unga i jobb. EU-kommissionen har godkänt partiets förslag att sänka arbets­givaravgiften och införa ett nytt handledarstöd till arbetsgivare som har yrkesintroduktions­anställningar, YA-jobb.

Öppnade i våras upp för ökade anslag till försvaret.

Folkpartiet

Vill förstatliga skolan och skapa tjänster som förstelärare och lektor. Antalet tjänster fyrdubblas och ger ett lönelyft på 5 000 respektive 10 000 kronor i månaden.

I budgetförhandlingarna prioriteras även inför­andet av ett nytt lärlingssystem, avskaffad värn­skatt och ett forsknings- och utvecklingsavdrag.

Kristdemokraterna

Har tre prioriteringar: Att pensionärsskatten ska sänkas 2014, att barngrupperna i förskolan ska minskas och att stödet till de ekonomiskt utsatta barnfamiljerna ska förstärkas. Prioriterar sänkt pensionärsskatt före ett femte jobbskatteavdrag.

Centerpartiet

Vill liksom KD prioritera sänkt skatt för pensionärer.

Vill också slopa den andra sjuklöneveckan.

Utmanare:

Socialdemokraterna

Föreslår ett nytt system på högskola och universitet med tre terminer och vill kraft­igt utöka antalet relevanta sommarkurser som ska ge studenter möjlighet att slutföra sin utbildning på kortare tid.

Vill också införa 90- dagarsgaranti som innebär att alla unga arbetslösa ska få hjälp från dag ett med jobb, praktik eller utbildning inom 90 dagar.