Leijonborg begär pengar av regeringen

Publicerad 2013-08-16

"Problematiskt att de har en tidigare relation"

Lars Leijonborg, ordförande för SwedNanoTech, en paraplyorganisation för landets nanoteknikaktörer. Han har begärt två miljoner kronor till föreningen, i ett brev ställt till utbildningsdepartementets statssekreterare Peter Honeth – som tidigare var Leijonborgs underlydande.

Förre utbildningsministern Lars Leijonborg vill ha pengar – av utbildningsdepartementet.

Institutet mot mutor ser en risk för vänskapskorruption:

– Det som blir problematiskt är att de har en tidigare relation, säger Helena Sundén.

Peter Honeth

Förre FP-ledaren Lars Leijonborg var minister mellan 2006 och 2009. I dag är han bland annat ordförande för SwedNanoTech, en paraplyorganisation för landets nanoteknikaktörer.

I tisdags begärde Leijonborg två miljoner kronor till föreningen, i ett brev ställt till utbildningsdepartementets statssekreterare Peter Honeth — som tidigare var Leijonborgs underlydande.

Problematiskt med tidigare relation

Helena Sundén är generalsekreterare vid Institutet mot mutor. Hon säger:

– Det som blir problematiskt är att de har en tidigare relation. Men det viktigaste är att detta behandlas som alla andra ärenden, att ärendet inte får en gräddfil för att de känner varandra. Processen ska vara transparent, så man kan se utifrån att det inte har gått felaktigt till.

Kan det vara så att Honeth är jävig och inte ska hantera ärendet?

– Det går inte att stoppa människor från att ha kontakt, men jag tycker att man ska fundera på om det borde finnas en karensstid innan politiker går över till näringslivet. Minst ett år skulle jag säga, kanske två. Inom EU är det bara tre länder som inte har detta reglerat, Sverige är ett av dem, säger Sundén.

”Tycker det är rimligt”

Lars Leijonborg säger till Aftonbladet:

– Jag utgår från att regeringen handlägger detta med hög integritet och inte tar någon hänsyn till eventuella vänskapsband.

Varför skickade du brevet just till Peter Honeth, som jobbade direkt under dig?

– Jag är helt övertygad om att han inte är jävig och att det kommer att vara ett antal personer inblandade i beredningen som inte har något som helst förhållande till mig. Jag utgår från att det blir en korrekt behandling.

Borde en karenstid gälla för politiker som går till näringslivet?

– Jag tycker det är rimligt. Själv väntade jag ett år — den tid jag hade inkomstgaranti — innan jag gjorde något annat.

Nuvarande utbildningsministern Jan Björklunds pressekreterare Ylva Westlund säger:

– Denna ansökan bereds som alla andra ansökningar på sedvanligt sätt inom regeringskansliet. Frågan om jäv bedöms inom ramen för handläggningen av ärendet som i alla andra fall.