Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Änkans advokat om misstänkta hotellmordet: - Möjligt att han begått självmord

Publicerad 2013-10-23

Den 43-åriga änkan som misstänks ha mördat sin make på stadshotellet i Västerås förnekar alla anklagelser.

Genom sin advokat Maria Wilhelmsson hävdar hon att det helt saknas konkreta bevis.

– Det går inte ens att avgöra om någon har dödat mannen eller om det är självmord, säger advokaten i en inlaga till Svea hovrätt.

Mannen hittades död på ett hotellrum i Västerås där han besökt motorevenemanget Power Meet. Runt halsen satt ett åtdraget buntband.

Detta var den 7 juli och den som gjorde fyndet var mannens hustru.

I förra veckan greps hon som misstänkt för mord och i fredags blev hon häktad på den högre misstankegraden sannolika skäl.

Kvinnan hade släppts från ett fängelsestraff bara fyra dagar tidigare. Både hon och maken hade varit åtalade för omfattande ekonomisk brottslighet. Men det var bara kvinnan som dömdes - straffet blev 1,5 års fängelse.

”Uttryckt tankar om självmord”

Enligt uppgift ska mannen kort före sin död meddelat att han ville skiljas, och en teori har därför varit att änkans motiv kunde vara en kombination av hämnd och svartsjuka.

Veckan efter dödsfallet ska hon ha börjat sälja av mannens egendom, bland annat veteranbilar, och tömt hans bolag på tillgångar. Bolaget begärdes senare i konkurs av dottern som var enda suppleant i styrelsen.

Men advokat Maria Wilhelmsson sågar åklagarens utredning så här långt. I en inlaga till Svea hovrätt på tre sidor redogör hon för en rad omständigheter som, enligt försvarssidan, talar för att dödsfallet i själva verket kan vara självförvållat.

Den första omständigheten gäller dödsorsaken - som konstaterats vara strypning med buntband. 

Här har rättsläkarna inte kunnat slå fast om det är någon annan som bragt mannen om livet. Eller om det är självmord. Detta ska åklagaren också medgivit under förhandlingen som hölls bakom stängda dörrar.

– Flera av de närmaste personerna har i polisförhör berättat att de hört mannen uttrycka tankar om självmord, säger advokaten i inlagan där häktningen överklagas.

Såg honom sist livet

Han ska ha talat om självmord både med hustrun, den vuxna dottern och en kvinnlig granne.

– Dessa personer torde stått honom närmast under senare tid. Att andra personer inte hört honom uttrycka detta har ingen betydelse. Det är naturligt att man inte inför hela bekantskapskretsen uttalar sådana saker.

En annan omständighet är övriga fynd som rättsläkarna noterat.

– Den döda kroppen uppvisar inga motvärnsskador, varken på händer, hals eller någon annanstans vilket tyder på att han inte kämpat emot när snaran satts runt hans hals.

Advokaten uppger också att det inte heller funnits några spår efter läkemedel, och alkoholhalten har inte varit så hög att han av den anledningen varit medvetslös eller oförmögen att värja sig mot angrepp.

– Brottsplatsundersökningen visar att rummet är i ordning och det finns inga tecken på strid eller annan oordning, säger advokaten i överklagandet.

Buntbandet som använts har vid en optisk undersökning konstaterats vara liknande dem som funnits hemma i parets hus.

Vill bli fri

Advokat Maria Wilhelmsson gör gällande att åklagaren inte presenterat annat än rena indicier mot hennes klient.

– Hon är den som sist såg honom i livet och som hittar honom död på hotellrummet men inte något enda konkret bevis har framkommit mot henne trots att utredningen har bedrivits med alla tänkbara resurser i 3,5 månader.

När allt vägs samman kan man inte anse att det föreligger sannolika skäl för att änkan mördat sin make, anser advokaten.

– Hon skall därför omedelbart försättas på fri fot.

Åklagaren har motsatt sig det yrkandet.

Hovrätten gick igenom samtliga handlingar på onsdagseftermiddagen och beslutade därefter att avslå överklagandet. Häktningen står därmed kvar.