Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Bloggaren ”Fjordman” till förhör hos polisen

Uppdaterad 2011-08-03 | Publicerad 2011-08-02

Den högerextremistisk bloggaren citeras flitigt i Breiviks manifest

OSLO. I sitt 1 544 sidor långa manifest citerar massmördaren Breivik flera gånger en välkänd högerextrem bloggare.

Nu ska mannen bakom signaturen ”Fjordman” kallas till förhör.

– Det är naturligt för oss att förhöra honom, säger åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby till Vårt land.

”Fjordman” är en anonym norsk bloggare som själv uppgett att han är bosatt i Tröndelag i Norge. Han lade ner sin högerextrema och antimuslimska blogg år 2005 men har sedan dess skrivit artiklar på flera sajter utanför Norge.

Ska kallas till förhör

I massmördaren Anders Behring Breiviks manifest omnämns ”Fjordman” många gånger och Breivik beskriver honom som sin största förebild. Fjordmans texter citeras och så även hans blogg.

Till norska tidningen Vårt land säger åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby att mannen bakom signaturen ”Fjordman”, på grund av att han omnämns i manifestet, kommer att kallas till förhör.

– Det är naturligt för oss att förhöra honom, säger Hjort Kraby.

”Blogg-grupp”

Under den norska polisens dagliga presskonferens på tisdagen ville inte åklagare Christian Hatlo bekräfta tidningens påstående att just ”Fjordman” ska kallas till förhör, men menar att polisen nu upprättat en speciell ”blogg-grupp” som ska gå igenom andra bloggar och högerextrema grupper som omnämns av Breivik. Det är en del i jakten på att leta efter eventuella medhjälpare till Breivik.

– Det finns dock ingenting i nuläget som tyder på att han haft några, och själv säger han att han agerat ensam, säger Hatlo.

”Fjordman” själv menar att han tar starkt avstånd från det Anders Behring Breivik gjorde den 22 juli, då han först dödade åtta genom att spränga en bomb i hjärtat av Oslo och sedan hänsynslöst skjuta 69 personer till döds på ön Utøya.

Tar avstånd

I ett mejl till tidningen VG skriver han:

”Jag tycker självklart att det är obehagligt att bli citerad av Breivik som alla tänkande människor säkert gör. Jag tycker dock att det är farligt att ta på mig direkt skuld för vad en person jag aldrig mött helt utan mitt samtycke citerar saker jag en gång skrivit och sätter dem i ett sammanhang med idéer som jag tar avstånd å det starkaste från.”

ANNONS