Löftet rivs upp – Farhan slängs ut

Publicerad 2011-10-27

”Ska utvisa mig till ett land jag aldrig varit i”

Farhan Abdi, 19, fick ett löfte – att få stanna i Sverige.

Nu har beslutet rivits upp.

– De ska utvisa mig till Tanzania, ett land jag aldrig varit i, säger han.

Farhan Abdi kom till Sverige när han var sexton år.

För Migrationsverket berättade han sin historia: hur hans bror dödats i kriget i södra Somalia. Hur han tvingades lämna familjen i den lilla fiskebyn nära gränsen till Kenya, för att fly till Sverige.

En tolk som Migrationsverket anlitat lyssnade på honom och bedömde att berättelsen stämde. Våren 2009 fick Farhan permanent uppehållstillstånd i Sverige.

– Folk sa: nu ska du gå i skolan, lära dig svenska. Jag grät för att jag var så glad.

Han började läsa ikapp allt han missat på gymnasiet. Drömmen var att bli civilingenjör.

– Farhan har varit oerhört motiverad. En lugn elev, som verkligen vill något med sina studier, säger hans lärare Karin Senter på Thorildsplans gymnasium.

Bevis saknas mot tolken

Året därpå misstänktes tolken för mutbrott.

Några bevis för att hon verkligen tagit emot pengar från asylsökande finns inte, men trots det beslutade Migrationsverket att riva upp beslutet att Farhan Abdi skulle få stanna i Sverige.

Han tvingades göra flera nya språktester. Svaren varierade: en språkanalytiker trodde han kom från Kenya, en annan från Tanzania. Det gick heller inte att utesluta att han kom från Somalia.

I somras kom det slutgiltiga beskedet från Migrationsverket: Farhan Abdi ska skickas hem. Frågan var bara till vilket land.

På söndag tvingar Migrationsverket Farhan Abdi att sätta sig i ett flygplan på väg till Tanzanias huvudstad Dar-es-Salaam.

Där, på flygplatsen, ska han träffa lokala myndigheter. Om de tror att han är från Tanzania kommer Farhan att släppas in där. Annars ska han i stället träffa kenyanska myndigheter. Om inte heller de vill släppa in Fahran Abdi kommer han att sätta sig på planet tillbaka till Sverige igen.

– Jag har aldrig ens varit i Tanzania. Jag har ingen familj där nere. Ingen som kan hjälpa mig. Jag är orolig, säger han.

”Språkanalyser bra”

Carl Bexelius, stabsjurist på Migrationsverket, ser inget konstigt med att permanenta uppehållstillstånd dras in.

– Misstankar mot exempelvis en tolk kan leda till att vi får upp ögonen och inleder en intern utredning. Om den sökande inte har rätt att stanna, ska han eller hon avvisas från Sverige.

Är det rimligt att skicka hem någon när ni inte ens kan fastslå hemlandet?

– Om det inte finns id-handlingar är språkanalyser ett bra verktyg. Men språk följer inte alltid nationella gränser. Då kan vi fatta beslut om utvisning till flera länder, säger Carl Bexelius.