Stark kritik mot säkerhetsnivån

Uppdaterad 2011-09-19 | Publicerad 2011-09-16

Här lämnar Anders Behring Breivik terrorbomben vid regeringsbyggnaden – fullt synlig på övervakningskameror.

Nu riktas kraftig kritik mot att han beväpnad kunde röra sig i regeringskvarteren utan att någon gjorde något.

– Det är groteskt, säger André Oktay Dahl i justitieutskottet.

Nya bilder från övervakningskameror visar hur enkelt Breivik beväpnad tog sig fram den 22 juli. Nu ifrågasätts återigen säkerhetsnivån kring regeringskvarteret.

”Förstår om någon skrattar”

– Om det här är säkerhetsnivån runt statsministern och justitieministern kan man ju fundera på hur nivån är runt andra. Det är groteskt att se bilderna. Att se hur han kunde springa runt och vifta med ett vapen och uppehålla sig i regeringskvarteret en längre tid, det ser ut som att han haft god tid på sig att göra det han gjorde där, säger André Oktay Dahl, vice ordförande i justitieutskottet, till VG.

– Vi skrattar ofta åt amerikanerna och tycker att de är hysteriska när det gäller säkerhet. Man kanske kan förstå att någon skrattar åt oss när de ser de här bilderna.

André Oktay Dahl menar att frågan kommer att bli central för den så kallade 22 juli-kommissionen. Samtidigt menar han att det är dags att ifrågasätta rutinerna och vilken typ av samarbete som fanns mellan regeringens säkerhetsvakter och polisen.

Försökte identifiera föraren

– Vilka rutiner man har borde de kunna svarar på redan nu. Om instruktionerna säger att man inte ska göra något inom loppet av sju minuter, eller inte kontakta polisen, så är det konstigt. Det är i alla fall en god grund till att ifrågasätta om instruktionerna var allt för dåliga, säger han till tidningen och menar att det var så pass lång tid som gick att det hade varit möjligt att ingripa.

Det håller också DSS med om.

– Övervakningscentralen meddelades rutinmässigt och ett arbete med att identifiera föraren påbörjades via bilens registreringsnummer. Sedan försökte de spåra föraren med hjälp av övervakningskameror, skriver avdelningschefen Ole Peder Nordheim, i ett pressmeddelande som skickades ut i dag, enligt VG.

Gatan skulle stängas av

Enligt de instruktioner som finns ska vakter inte gripa in om de observerar beväpnade personer, i stället ska de kontakta polisen. Enligt Nordheim såg dock inte vakterna den beväpnade Breivik som flydde uppför Grubbegata.

– Området i regeringskvarteret övervakas av ett stort antal kameror, vilken av bilderna som visas på monitorerna på övervakningscentralen varierar, står det i pressmeddelandet.

Grubbegata skulle enligt planerna stängas i september i år just för att förhindra en terroristattack eller andra hot mot regeringsbyggnaden.

– Det tyder på att man har gjort en riskutvärdering av nödvändiga åtgärder i området som man dessvärre inte han genomföra, säger André Thomsgård, marknads- och informationschef på Securitas till VG.

ANNONS