Geithner kan bli problem för Obama

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-14

Barack Obama har fått bekymmer med sitt val av Timothy Geithner som finansminister. Samtidigt tornar orosmolnen upp sig för om hans tillträdande regering ska få tillgång till 350 miljarder dollar som återstår av räddningspaketet för USA:s ekonomi.

Problemen med valet av finansminister och räddningspaketet dyker upp när Obama försöker att lägga grunden för arbetet med att bekämpa den ekonomiska krisen.

Trots problemen som Timothy Geithner skapar kommer han ändå få posten som finansminister under Barack Obama.

Problemet Geithner består av att en hushållerska saknade arbetstillstånd när hon jobbade för hans familj. Dessutom har det framkommit att han under flera år inte betalade sina egna arbetsgivaravgifter och skatter.

På egen begäran mötte Geithner ledamöter från både republikaner och demokrater i senatens finansutskott. Mötet kom till stånd sedan Iowa-senatorn Charles Grassley ställt frågor i ämnet.

Begränsa skadorna

Den vanligtvis lugna gruppen kring Obama gick in för skadekontroll. I ett uttalande sade Obamas talesperson Robert Gibbs att den blivande finansministern ärligt hade medgivit sina misstag som han åtgärdat snabbt och lärt av.

– Han gjorde ett vanligt misstag med sina skatter och var omedveten om att hans deltidshushållerska arbetstillstånd hade gått ut de tre sista månaderna av hennes anställning, sade Gibbs.

Senatens majoritetsledare, demokraten Harry Reid, sade att han inte alls var bekymrad över att Geithner nominerats – men denne måste få godkänt från hela senaten för att kunna bli finansminister. Och det finns flera exempel på privata bekymmer som fällt ministrar innan de utsetts. President Bill Clinton tvingades exempelvis att backa från sitt val av två justitieministrar: Zoe Baird och Kimba Wood. Båda hade anställt papperslösa migranter som barnflickor.

Hotade med veto

Obama höll på tisdagen ett stängt lunchmöte med demokratiska senatorer i syfte att de ska gå med på att hans regering får tillgång till andra hälften av det amerikanska räddningspaketet för ekonomin. Demokrater har tidigare sagt att de vill få fler uppgifter och försäkringar om vad pengarna ska användas till. Kraven har kommit sedan president Bushs regering valt att spendera de första 350 miljarder dollarna på att köpa aktier i finansbolag och låna ut till bilindustrin snarare än att hjälpa husägare som sitter fast i lånefällan.

Senatorn Joe Lieberman, som är oberoende och står utanför partiblocken, sade efter mötet att Obama hotat med veto mot varje försök att blockera hans egen regerings användning av pengarna.

Obamas nominerade budgetchef, Peter Orszag, fick tuffa frågor om Obamas brist på detaljer om hur de 350 miljarderna ska användas plus om det utlovade stimulanspaketet på 800 miljarder dollar. Men han menade att det nog skulle komma besked till skillnad från den ”obegripliga rappakalja som pågår”.

TT