Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

”Låt valstugorna stå ute året om”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-12

Eva Lindblad, 50, saknar engagemang för politiken

Politkerna lyssnar dåligt.

Men allmänheten är lika dåligt engagerad.

– Debatterna ska bli väldigt spännande. Vi befinner oss i halvtid och det gäller för politikerna att förmå oss att ta ställning, säger Eva Lindblad, 50.

Eva Lindblad, 50, arbetslös och aftonbladet.se:s politiska läsarkommentator.

Hon kallar det ödets ironi.

På sitt senaste jobb hjälpte hon långtidsarbetslösa att komma tillbaka till yrkeslivet. I dag står hon själv utan arbete sedan två år tillbaka.

– Jag var på Arkivdata där vi tog emot praktikanter som stod utanför arbetslivet. Somliga var jättelångt ifrån att komma tillbaka, orkade knappt ta sig ur sängen. Andra var lite piggare.

Arbete viktigt

Nu vet även hon vad en tillvaro utan arbete vill säga.

– Den är väldigt tråkig. Och min ekonomiska situation är heller inte den bästa. Därför tycker jag att arbetsmarknaden är den absolut viktigaste frågan för politikerna att ta tag i.

Hon menar att den som lyckas knäcka frågan om utanförskapet "borde få Nobelpriset".

– Särskilt nu. Konsekvenserna av en lågkonjunktur blir enorma. Det skulle finnas någon plan B så att vi slipper det här. Sedan tycker jag att politikerna måste prata mer om motivation ocn inspiration. I dag är det mest fokus på hur man ska komma åt fusket.

Sned skoldebatt

Evas eget politiska intresse vaknade sent. Nu är det dock större än någonsin tidigare, vilket är en av anledningarna till att hon vill vara med i läsarpanelen.

– Debatterna ska bli väldigt spännande. Vi befinner oss i halvtid och det gäller för politikerna att förmå oss att ta ställning.

Vid sidan av utanförskapet anser hon att skolfrågorna hör till de viktigare.

– Debatten har blivit sned. Många tycker att Björklund har fel, men jag tycker att han har många poänger. När eleverna går ut skolan ska de faktiskt kunna något. Man kan fråga sig varför det går så mycket bättre för Finland?

Vill ha svar av (s)

Hon hoppas att kommande debatter ska ge svar på åtmistone några av frågorna.

– Framför allt vill jag veta var sossarna står någonstans. Vad vill Mona Sahlin och vart ska hon leda sitt parti? Jag hoppas på en konstruktiv debatt, jag vill inte att det blir som när barn slåss i sandlådan.

Dessutom, påpekar hon, måste politikerna börja lyssna på vad vanligt folk tycker.

– Jag mejlade alla fyra partiledarna en gång, med de flesta svarar inte alls. Björklund skrev tillbaka, från Reinfeldt fick jag ett automatsvar. Men från de andra var det tyst. Det är dåligt. De är folkvalda och bör stå till förfogande.

Fler valstugor

Dock tycker hon att även "vanligt" folk bör bjuda till mer.

– Jag tycker att det politiska engagemanget är ganska lågt. En idé är att låta valstugorna stå på torgen året om. Det skulle öka både diskussionerna och tillgängligheten.