Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Dödssmitta i Thailand

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-19

Allt fler insjuknar i denguefeber

Turister köper mat på populära Khao San Road i Bangkok. Thailands huvudstad är ett av de områden som drabbats hårdast av Denguefeber-utbrottet.

41 000 smittade – och 48 döda.

Årets dengueepedemi är ovanligt aggressiv.

Inte minst i turistparadiset Thailand.

En man sprutar myggmedel för att hindra spridningen av denguefeber i Indien.

Under årets första sju månader hade 41 307 människor smittats av denguefeber i Thailand. De flesta av dem, 3 763, insjuknade i Bangkok.

Så många som 48 personer har dött.

Kraftig ökning

Enligt statliga myndigheter är det en kraftig ökning jämfört med föregående år. Under hela 2007 avled 29 personer till följd av sjukdomen.

Orsaken tros vara att årets typ – det finns totalt fyra olika sorters virus – är farligare för människor än fjolårets.

Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, kan inte uttala sig om läget i Thailand men bekräftar att man sett en generell ökning under flera år.

Svårhanterligt

– Det är en utveckling som har varat ganska länge, inte minst i Sydamerika. Det kan vara en följd av klimatförändringarna, säger hon och påpekar att man ännu inte lyckats finna ett fullgott skydd vilket knappast gynnar utvecklingen.

– Viruset är svårhanterligt, inte minst eftersom det finns fyra virussorter. Dessutom är det väldigt svårt att stoppa myggspridningen.

Enligt Annika Linde är det i Sverige väldigt sällsynt med dödsfall till följd av denguefeber. I Norge däremot dog en 52-årig kvinna så sent som i mars i år, uppger Dagbladet. Även år 2005 avled en norsk kvinna.

Mer aggresiv

Smittskyddsinstitutet uppger på sin hemsida att man i år sett "betydligt fler fall än normalt" i flera länder samt att "sjukdomen tycks vara något mer aggressiv".

Dock, påpekar man, så finns i nuläget inga skäl att undvika resor i länder där dengue förekommer eftersom risken att smittas som turist ännu anses låg.

Är du på plats? Vet du mer? Har du
bilder?

ANNONS