SR polisanmäler chefläkare efter angrepp på reporter
Uppdaterad 2018-05-22 | Publicerad 2018-05-21
I en pågående vårdgranskning skulle Sveriges Radios reporter Emelie Rosén intervjua en chefsläkare på Södertälje sjukhus.
Intervjun var planerad sedan länge, men mitt under samtalet urartade situationen, då chefläkaren upplevde reporterns frågor som provokativa.
– Han kastade sig över bandaren för att stänga av inspelningen, och tryckte sedan mikrofonen upp i mitt ansikte, och slog runt med den, säger Emelie Rosén.
Sveriges Radio har nu polisanmält händelsen – och chefläkaren är tillfälligt avstängd.
I samband med en pågående vårdgranskning var Sveriges Radios reporter Emelie Rosén på Södertälje sjukhus, torsdagen den 17 maj.
På plats skulle hon träffa chefläkaren för en intervju – vilken var planerad sedan länge.
– För att det skulle kunna bli en så bra intervju som möjligt hade jag till och med skickat över frågor i förväg. Förutsättningarna var oerhört klara, säger Emelie Rosén.
När intervjun är igång upplever hon att chefläkaren till en början uttrycker sig tvärsäkert. Men när hon presenterar motstridiga uppgifter ändrar han sig i sin utsago, och börjar svara på ett helt annat sätt.
– Jag frågade honom då om han ljög om det han först sa, och därefter går allt väldigt snabbt. Han höjer rösten, kallar mig fräck och provokativ, och slänger sig efter min mikrofon.
I ljudklipp från intervjun, som bandades, hörs hur han blir upprörd över Emelie Roséns fråga. Han säger att han tycker det ”är fräckt av henne som intervjuare att sitta och påstå sådana saker i något slags provokativt syfte”.
”Kränkande och obehaglig”
Därefter hörs hur chefläkaren ett antal gånger försöker stänga av bandaren, men utan att helt lyckas.
Vidare hörs hur chefläkaren säger: ”Varför sitter du och säger att jag ljuger för? Du kan väl bete dig som en schysst människa?”.
– När jag fått igång bandaren igen, greppar han i stället min mikrofon och slänger upp den i ansiktet på mig. Jag upplever att han slår den runt min mun, och efteråt har puffskyddet nästan ramlat av, och mikrofonen halvt fallit isär.
Efter incidenten är Emelie Rosén än dock inställd på att slutföra intervjun, men efter ett tag känner hon sig tvungen att avbryta.
– När jag kommer ut från sjukhuset landar jag i vad som faktiskt hänt, och upplever situationen som väldigt kränkande och obehaglig.
Chefläkaren avstängd under utredningen
Sveriges Radio har i dag polisanmält händelsen, och menar att det rör sig om ett övergrepp mot det fria ordet.
– Det är helt oacceptabelt att journalister hindras från att genomföra sin uppgift på grund av våld eller hot. Denna händelse är väldigt allvarlig och måste prövas av polisen, säger Cilla Benkö, vd på Sveriges Radio.
Sveriges Radio kommer även att anmäla incidenten till Arbetsmiljöverket.
Chefläkaren är avstängd medan polisutredningen pågår, uppger Södertälje sjukhus i ett pressmeddelande.
– Att vara chefläkare är ett förtroendeuppdrag och därför har jag i dialog med personen i fråga kommit fram till att han inte ska vara chefläkare under tiden som polisutredningen pågår, säger Christophe Pedroletti, vd för Södertälje sjukhus.
Han kan i dagsläget inte uppge hur chefläkaren ställer sig till anklagelserna.
Aftonbladet har sökt chefläkaren för en kommentar.