Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Megabrand förstörde observatorium

Uppdaterad 2013-01-14 | Publicerad 2013-01-13

WOLLONGONG. Australiens största observatorium hamnade mitt i en av de värsta buskbränderna hittills.

Delar av anläggningen förstördes i megabranden.

– Det såg ut som en atombomb, säger ett ögonvittne.

Trots att regnet vräkte ner utmed kusten i New South Wales i sydöstra Australien i går fortsatte torkan och hettan en bit inåt landet.

En ny våldsam skogsbrand utbröt väster om Coonabarabran, drygt 50 mil nordväst om Sydney. I 36-gradig värme och vindstyrkor på drygt 17 meter i sekunden - motsvarande styv kuling till sjöss - spreds elden blixtsnabbt i den torra terrängen.

”Snabb, stor och livsfarlig”

Branden beskrivs av myndigheterna som "snabb, stor och livsfarlig". På några timmar utvecklade den en fyra kilometer bred front som rörde sig okontrollerat och snabbt framåt.

Ögonvittnet Susan Armstrong bor i närheten av det brandhärjade området. Hennes man ingår i den frivilliga brandkåren och ryckte direkt ut för att bekämpa elden.

– De fick dras tillbaka, det var alldeles för farligt, säger hon till tidningen Sydney Morning Herald, SMH.

Utan brandmännens insatser har eldens frontlinje kunna spridas mer eller mindre okontrollerat. Flera bostäder har förstörts i branden som bildade en enorm rökplym som syns miltals.

– Ytterligare tolv bostäder är hotade och de boende har meddelats via telefon att de måste evakuera, säger räddningsledaren Matt Inwood till SMH.

”Lämna området”

Ingen människa har hittills skadats. Men observatoriet i Siding Springs hamnade mitt i eldhavet, och delar av anläggningen förstördes. Den stora observatoriebyggnaden uppges dock ha klarat sig någorlunda oskadd.

Alla som befinner sig i brandens riktning uppmanas nu omedelbart lämna området. En uppsamlingsplats för de evakuerade har på söndagskvällen upprättats i närheten.

"Om du bor i området, försök inte återvända hem", uppmanar delstatens brandtjänst RFS.