Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Ledningen: Vi blir bättre varje dag

Publicerad 2012-11-26

Behandlingshemmet Höga kusten vård och omsorg är en vinstmaskin som ger ägarna miljoner.

Nu svarar ledningen på den massiva kritiken.

– Verksamheten har ­varit dysfunktionell. Men vi blir bättre för varje dag. Vi har inget att dölja, ­säger vice vd Lassaad Ben Nacour.

Akida omsorg är ett nystartat företag som ägs och drivs av tre tidigare toppchefer från den skandal­omsusade vårdkoncernen Carema. Trygghet, pålitlighet och glädje är Akidas ­slogan.

Akida tog över Höga kusten vård och omsorg den sista mars.

”Blivit bättre”

– Ska jag vara helt ärlig visste jag inte hur illa ställt det var då. Men sedan dess har vi omorganiserat och förbättrat verksamheten, säger Lassaad Ben Nacour och tillägger att det inte finns en myndighet som inte har granskat behandlingshemmet det senaste halvåret.

”I sakens natur”

Överdoserna menar han är en del av verksamheten.

– Det ligger i sakens ­natur att folk får återfall. En del säger att det är en väg till att bli bättre. Vi har ingen befogenhet att kontrollera enskilda eller ­deras lägenheter. De lämnar urinprov och är de ­positiva tar vi en diskussion om vad man ska göra.

Han anser att personal som fått lämna under omorganisationen bedriver en smutskastningskampanj mot hemmet. Och att kritiken som Socialstyrelsen riktar mot behandlingshemmet handlar om tiden innan Akida tog över. Trots det arbetar den förre ägaren kvar som verksamhetschef på behandlingshemmet.

Kraftig ökning

– Han har inte gjort något brottsligt eller fått några anmärkningar på sig. Han har ett stort hjärta och har bra hand med klienterna.

Höga kusten vård och omsorg gjorde en vinst förra året på 5,3 miljoner kronor efter skatt. Då hade man ökat omsättningen till 22 miljoner jämfört med tolv miljoner kronor året innan.

Här är ägarna

Jörgen Forsblom, 42, Vd för Akida ­omsorg

Tidigare affärsom­rådeschef på Carema ­Care.

Inkomst 2011: 1 548 300 kronor.

Bil: Volvo D Xc60, 2010, stadsjeep.

Lassaad Ben Nacour, 43, Marknads- och försäljningsansvarig på Akida omsorg.

Tidigare regiondirektör på Carema Care. Blev utsedd till månadens stockholmare i november 2004.

Inkomst 2011: 1 098 800 kronor.

Bil: Nissan Murano, 2005, stadsjeep.

Mikael Sjödahl, 46, Kvalitets- och marknadsansvarig på Akida omsorg.

Tidigare verksamhetschef ­inom Carema på Eken Care. Grundare av och delägare i Svenska vinhuset AB.

Inkomst 2011: 1 315 600 kronor.

Bilar: Ferrari F142, 2012, sportbil. Lexus Hali, 2010. Audi A5, cabrilet, 2009. Mitsubishi cwb, 2010, stadsjeep. Fiat 312, 2012. Morgan +4 2-seater, 1986, sportbil. Aston Martin CG, 2011.