Kalla kriget åter när USA-Ryssland strider om Syrien

Syriskt plan nedtvingat - USA-trupper till Jordanien

En konfrontation mellan USA och Ryssland kryper allt närmare.

Ryssarna är mycket upprörda över att Nato-landet Turkiet tvingat ner ett syriskt plan efter misstankar om vapensmuggling.

Samtidigt skickar USA trupper till Jordanien.

Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Två händelser som ytterligare förstärker bilden av att det som hittills varit ett syriskt inbördeskrig riskerar att eskalera till en storkonflikt.

Ryssland är Syriens främsta allierade utanför Mellanöstern och en stor leverantör av vapen till Assad-regimen.

Så när Turkiet bestämmer sig för att tvinga ner ett syriskt passagerarplan på väg från Moskva till Damascus är det lika mycket riktat mot Ryssland som mot Syrien. Ombord på planet fanns flera ryska medborgare.

Det är ingen slump att både Rysslands ambassad i Turkiet och ryska UD omedelbart protesterade.

– Vi insisterar på att få en förklaring till varför Turkiet agerade på det här sättet mot ryska medborgare och försäkra oss om att det inte händer igen i framtiden, sa Alexander Lukashevich, talesman för ryska UD.

Robotdelar

Turkiets officiella skäl till att skicka upp två stridsflygplan för att tvinga ner den syriska Airbusen var att man misstänkte att det fanns "förbjudet material" ombord.

Turkiska medier uppger att man hittat robotdelar och störningssändare ombord. Någon officiell bekräftelse finns inte.

Om Turkiet fått tips om att det fanns vapen ombord så var det knappast från ryssarna utan snarare från amerikanska agenter vilket ytterligare bidrar till att öka spänningen.

Turkiets utrikesminister uttalade sig i mycket skarpa ordalag mot att vapen förs in i Syrien. Väl medveten om att de enda länder som just nu förser Damaskus med vapen är Ryssland och Iran.

Eko av USA

– Vi är fast beslutna att stoppa strömmen av vapen till en regim som genomför hänsynslösa massakrer, sa Ahmet Davutoglu. Vi kan inte acceptera att vårt luftrum används till sånt.

Ett uttalande som låter som ett eko av USA. Som Nato-land är Turkiet garanterat skydd från militäralliansens medlemmar.

Däremot sa han inget om att amerikanske presidentkandidaten Mitt Romney lovat att förse den syriska oppositionen med vapen om han blir vald.

Förbindelserna mellan Ryssland och USA har stegvis försämrats.  I går kom beskedet att Ryssland inte tänker förnya avtalet som garanterar att vissa kärnvapen och kemiska vapen från det gamla Sovjetunionen förstörs.

Tidigare har president Putin gjort det olagligt för ryska organisationer att ta emot pengar från amerikanska organisationer.

Upptrappning

Ryssarna lär inte heller applådera beskedet från USA att man skickar trupper till Jordanien, granne med Syrien.

USA ska hjälpa Jordanien att hålla koll på platserna i Syrien där kemiska och biologiska stridsmedel lagras.

Oavsett syfte innebär den amerikanska truppnärvaron så nära den syriska gränsen en potentiellt farlig upptrappning. I förlängningen indikerar att USA kan vara berett att ändra sig och gå in i Syrien med marktrupper.

Inte nog med att inbördeskriget i Syrien redan spillt över till Turkiet och Libanon. Nu står USA och Ryssland allt tydligare mot varandra. Inte bara i FN utan rent fysiskt runt Syrien.

Det är nästan så man börjar känna fläkten av Kalla kriget.