Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ytterligare en pojke lämnad i Uppsala

Publicerad 2013-04-02

Ännu en ensamkommande flyktingpojke har hittats övergiven i Uppsala i dag.

Även han hittades vid centralstationen och även han har kommit från Afghanistan.

– Det ligger säkert tragedier bakom det här, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

I söndags hittades en 10-årig pojke gråtandes, lämnad vid en tidningslåda utanför resecentrum i Uppsala. Pojken uppgav att han var från Afghanistan och kommit via Iran till Sverige med "maffian".

Hittades av en slump

I dag vid lunchtid hittades ytterligare en pojke vid resecentrum. Även han uppger att han kommit från Afghanistan via Iran till Sverige.

– Det var vid 13-tiden som det kom ytterligare en pojke. Den här pojken är i 13-årsåldern och hittades vid centralstationen, säger Uppsalapolisens talesman Christer Nordström, till Aftonbladet.

Pojken hittades av en slump av polisen, som var i området i ett annat ärende.

– Han såg ensam och ledsen ut. Vi hade sådan tur den här gången att en av poliserna kunde prata lite persiska med honom. Pojken berättade att han kommit med tåg till Uppsala.

Även 13-åringen är nu omhändertagen av socialtjänsten.

– Han mår efter omständigheterna bra, men har det säkert jobbigt.

Kan komma fler

– Vi får se vad det här är för något. Vi ska naturligtvis prata med den här pojken mer för att utreda vad som hänt. Det finns vissa likheter med den 10-årige pojken och vi utesluter inte att det kan komma fler.

Polisen har upprättat ytterligare en anmälan om människosmuggling.

– Vi vet inte exakt hur det här har gått till. De här brotten är inte särskilt lätta att utreda. Vi har nu preliminära uppgifter om att barn dumpats här och självklart reagerar vi starkt mot det. De här barnen har gjort en lång resa och många frågor kommer upp. Hur har de haft det under resan? Det är säkert många tragedier bakom det här – barn med tragiska bakgrunder. Det viktiga är nu att de tas om hand väl.

Liksom i fallet i söndags har Migrationsverket kommer att kopplas in.

”Möjligt att det är organiserat”

Lotta Lindh Neville, myndighetschef på socialtjänstens avdelning för barn och unga vid Uppsala kommun, säger till Aftonbladet:

– Vi har hört talas om att polisen hittat en till pojke, och han verkar också vara från Afghanistan. Det är ganska ovanligt att det bara dimper ned någon så – två på så kort tid. Det är möjligt att det är organiserat. Det är möjligt att de är syskon. Jag ska inte spekulera för mycket. Vi får undersöka vad som ligger bakom.

Yvonne Bispfors, affärsområdeschef för utförarorganisationen barn, ungdom och familj uppger att båda pojkarna nu bor på att akut utredningshem mitt i Uppsala.

– Socialtjänsten gör en utredning och man har kontakt med Migrationsverket, säger hon.

I det tidigare fallet har polisen inlett förundersökning om människosmuggling.