Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

10-årig pojke lämnad på bänk

Publicerad 2013-04-02

HITTADE POJKEN VID TIDNINGSLÅDAN – Jag försökte prata med honom på svenska, engelska och arabiska. Han svarade inte utan började gråta. Han pekade mot tågen. Jag kontaktade polisen, som kom och tog hand om honom, säger Mahmoud El Ghoul, 27, till Aftonbladet.

På en bänk i Uppsala satt en ensam 10-årig pojke.

Människor omkring larmade polis eftersom han grät och verkade rädd.

– Han var övergiven och visste inte var han var, säger Torbjörn Karlsson på Uppsalapolisen.

Vid 15.30 på påskdagen larmade två personer, oberoende av varandra, polisen. Anledningen var att en ensam ung pojke satt på en bänk utanför Resecentrum, centralstationen i Uppsala, och grät.

Han tycktes rädd och övergiven.

Pekade mot tågen

Mahmoud El Ghoul, 27, jobbar i ett gatukök mitt emot Resecentrum och var en av dem som larmade polisen.

– Jag var på väg till jobbet klockan 15 och såg en liten pojke som satt bredvid en tidningslåda. Han var ledsen och rädd. Jag försökte prata med honom på svenska, engelska och arabiska. Han svarade inte utan började gråta. Han pekade mot tågen. Jag kontaktade polisen, som kom och tog hand om honom, säger han till Aftonbladet.

När en polispatrull hittade honom visade sig farhågorna stämma.

– Det stämde att han var övergiven. Han var ledsen och det var svårt att kommunicera med honom eftersom han inte pratade svenska, säger Torbjörn Karlsson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, till Aftonbladet.

Berörd av hans ansikte

Av en slump kom en person förbi som pratade dari, en form av persiska, som pojken pratar.

– Då kunde han säga att han var 10 år. Han sa att han blivit avsläppt av "maffian" och åkt både bil och tåg. Han hade inget pass och visste inte hur han  hade åkt eller i vilket land han var i nu.

Enligt presstalesman Christer Nordström berättade pojken att personerna som släppt av honom vid stationen sagt att de skulle komma tillbaka. Men de kom aldrig.

– Han var törstig och hungrig. Han var ledsen och glad om vartannat. Han tyckte om att åka polisbil. På stationen fick han mat, dryck och påskgodis.

Christer Nordström uppger att alla som mött pojken blivit påverkade av det som hänt.

– Jag satt och tittade på den här pojken på en bild och man blir faktiskt berörd av att se hans ansikte. Där sitter han och funderar var han är någonstans.

Lapp med mammans nummer

Med hjälp av en tolk på stationen berättade pojken att han blivit ivägskickad av sin mamma i Teheran i Iran. Hon hade betalat pengar för att han skulle tas med.

I sin ficka hade pojken en lapp med ett par telefonnummer. Det ena ledde till mamman, som polisen haft kontakt med.

– Hon säger att hon lämnade honom till personer hon inte vill uppge vilka de är. Anledningen är att de är från Afghanistan, utan pass, och därför får pojken inte gå i skolan där, säger Torbjörn Karlsson.

Pojken togs om hand av socialjouren och är placerad på ett boende utanför Uppsala.

Enligt Torbjörn Karlsson tycks pojken må bra med tanke på omständigheterna.

"Välklädd och artig"

– Han var välklädd, artig och belevad. Men sedan hur man mår som liten pojke, ivägskickad och ensam, är nog svårt att sätta sig in i.

Polisen har nu inlett en förundersökning om människosmuggling.

Lotta Lindh Neville, myndighetschef på socialtjänstens avdelning för barn och unga vid Uppsala kommun, uppger dock att det inte har att göra med människohandel.

– Han har blivit ivägskickad av sina föräldrar. Han söker asyl här nu och till dess är han i tryggt förvar hos oss.

Hon vill inte uppge var pojken befinner sig nu.

– Men det är en liten pojke, bara 10 år, och då brukar vi försöka hitta ett familjehem.

Han kommer att få en god man. en särskilt förordnad vårdnadshavare, "så fort det går", enligt Lindh Neville, som inte kan svara på hur pojken mår i dag.

– Det vet jag inte.

Migrationsverket är nu inkopplat.

– Om barnet i fråga vill lämna in en ansökan om uppehållstillstånd så prövar vi det, säger Sara Sundelius, pressinformatör vid Migrationsverket.