Journalist riskerar fängelse för människosmuggling
Publicerad 2017-01-26
MALMÖ. I dag inleds rättegången mot SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två andra medarbetare som åtalas för människosmuggling, efter att ha hjälpt en 15-årig syrisk pojke att ta sig till Sverige.
Trots att de riskerar fängelse känner Fredrik Önnevall ingen ånger.
– Jag hade inte kunnat leva med vetskapen om att jag hade sagt nej till honom, säger han.
Två och ett halvt år efter att journalisten Fredrik Önnevall, 43, hjälpte en 15-årig syrisk pojke att ta sig till Sverige inleds i Malmö rättegången mot honom. Han och två kollegor, en frilansfotograf och en tolk, riskerar upp till två års fängelse för människosmuggling.
– Jag har väntat på detta ganska länge. Så jag känner en viss lättnad. Det är skönt att det äntligen ska avgöras, säger Fredrik Önnevall.
Möttes under inspelning
Det var under inspelningen av dokumentärserien ”Fosterland” som Önnevall och hans team mötte 15-årige Abed från Syrien. Han satt fast i Grekland och hade sökt skydd i en lägenhet där några andra äldre flyktingar gömde sig.
Målet var att ta sig vidare i Europa. Abed ville till Sverige för där fanns en kusin och en farbror. Enda sätet för killarna att komma vidare var att gömma sig på lastbilar.
”Omkullkastade min roll”
Smugglare hade instruerat dem att hoppa ned på lastbilar som kom körande – ett vådligt hopp från hög höjd. Fredrik Önnevall berättar att Abed var märkbart nervös.. Så plötsligt frågade han Fredrik om han inte kunde ta med honom till Sverige.
– Det omkullkastade den roll jag var i. Jag kom på en massa olika argument för varför det inte gick. Men vad jag än lade upp för kloka argument så kände jag att de inte riktigt höll. Det här att jag var en oberoende journalist – det kändes ihåligt.
Efter några minuters övervägande var Fredrik Önnevall säker: han skulle göra ett försök att hjälpa Abed.
– Jag fick sätta journalistrollen åt sidan. Att säga nej till honom och gå och lägga mig med den vetskapen varje kväll – det hade jag inte kunnat leva med.
Berättade inget
Teamet ändrade sin resplan för att hjälpa pojken. I stället för flyg tog man färja, tåg och buss till Sverige. Abed ska ha köpt biljetter för egna pengar och reste med ett förfalskat id-kort som han ordnat själv. I Malmö mötte Abeds kusin på tågstationen.
Önnevall berättade inget för programledningen förrän de va i Sverige.
– Jag ville inte ha en redaktör som sa ”hur smart är det här?” och vara tvungen att gå mot deras beslut om de hade sagt nej. Det hade ändå inte förändrat något.
Har lärt sig svenska
I dag lever Abed med sin familj i Sverige. Han har fått permanent uppehållstillstånd och hans mamma, pappa, lillebror och syster har kommit hit på anhöriganknytning.
Abed har lärt sig svenska och har haft sitt första sommarjobb.
– Han har sommarjobbat som parkarbetare. Nu är han helt uppfylld av att ta körkort och övningskör för fullt.
Önnevalls tilltag skapade en intern debatt på SVT. Meningarna gick isär och en del kollegor menade att han hade gått över en gräns. Andra har tagit hans parti och menar att man först och främst är medmänniska.
– Jag känner värme och uppbackning. Jag vet flera kollegor som kommer till rättegången.
Riskerar två års fängelse
Bevisläget är gott för åklagaren Kristina Amilon. Hon har hela dokumentären om hur Abed reste med tv-teamet genom Europa att luta sig mot.
Kristina Amilon menar att brottet bestått i att de tre misstänkta hyrt en bil och transporterat Abed en sträcka, betalat del av resan, bestämt resväg och ledsagat pojken under resan.
– Straffet för människosmuggling är fängelse i högst två år. Sedan får man göra en straffbedömning i varje individuellt fall, säger Kristina Amilon.
Hon vill inte kommentera ärendet i övrigt utan hänvisar till den framställan hon ska hålla under rättegången.
Fredrik Önnevall har svårt att se att han skulle fällas för människosmuggling. Han har inte tagit betalt för att hjälpa Abed och pojken ordnade sina handlingar själv.
– De juridiska experter vi pratade med i början menade att det inte är ett brott, säger Önnevall.