”De dagar som blommorna blommar” – vacker, vemodig och stark på alla plan
Publicerad 2018-12-28
TV-RECENSION Med tunga ”De dagar som blommorna blommar” visar Jonas Gardell, än en gång, att han är en mästare på att skriva tv-dramatik.
De dagar som blommorna blommar
SVT
Miniserie i tre delar
Manus Jonas Gardell, regi Simon Kaijser, med bl a Rasmus Luthander, Eva Röse, Anja Lundqvist, Johan Rheborg, Ulf Friberg, Rebecka Hemse, Jacob Ericksson, Magnus Krepper och Torkel Petersson.
DRAMA Efter starka "De halvt dolda" (2009) och direkt fantastiska "Torka aldrig tårar utan handskar" (2012) ligger förväntningsribban högt för det här tredje samarbetet mellan manusförfattare Jonas Gardell, regissör Simon Kaijser och producent Maria Nordenberg.
Ändå bör ingen bli besviken.
"De dagar som blommorna blommar" är tre timmar minutiöst välgjord och mycket välspelad svensk tv-dramatik, med vilken Gardell ännu en gång visar att han är en mästare på att skriva poetiskt utan att bli pretentiös, förmedla stora känslor utan att bli svulstig, och träffa tonen i den svenska mentaliteten perfekt.
Berättelsen kretsar kring de tre familjerna Munksås, Törnblad och Elofsson, och växlar mellan olika tidsplan:
Sent 70-tal, då familjerna bor grannar i ett kedjehusområde utanför Stockholm. De jämnåriga sönerna Erik, Mikael och Benny är vänner och klasskamrater, och de vuxna ses på middagar och drinkar – men håller vad som händer innanför hemmets fyra väggar för sig själva. Försöker upprätthålla fasaden.
90-tal, då den nu vuxna Erik (Rasmus Luthander) tar med sin hustru och lille son till Estland, för att forska i sin judiska bakgrund.
Och nutid, då Mikael (Ulf Friberg) och Benny (Johan Rheborg), som nu är medelålders män, tampas med smärtsamma minnen, såriga familjerelationer och åldrande föräldrar på olika sätt.
Ska man vara petig spiller handlingen faktiskt över i ytterligare två tidsplan (tidigt 70-tal och sent 80-tal), och till en början får man jobba lite på att hålla reda på vilken vuxen som spelar vilket barn, och hur allt hänger ihop, men snart faller alla bitarna på plats, och en vacker och vemodig väv om livet – något som ingen klarar sig oskadd igenom – vecklar ut sig.
"De dagar som blommorna blommar" är tung och sorglig. Det är synd om människorna, och speciellt en händelse framåt slutet av serien är fullkomligt förkrossande, och så skickligt uppbyggd och iscensatt att den liksom plockar sönder allt ens försvar.
Men det finns även plats för förtröstan, kärlek och humor.
Urstarkt på alla plan.
”De dagar som blommorna blommar” har premiär i SVT den 1 januari.
Se det här också: Både "De halvt dolda" och "Torka aldrig tårar utan handskar" går att se på SVT Play till och med den 1 februari nästa år.
Visste du att... Simon Kaijser och Maria Nordenberg även samarbetade med SVT:s "Innan vi dör", som kommer tillbaka med en andra säsong hösten 2019?
Just nu... kan du även se Johan Rheborg i enmansföreställningen "En man som heter Ove" på SVT Play.
Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv