De vill göra folk-tv av Mosaik

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-03-26

Nadine och Othman lägger beslag på bästa sändningstiden

I torsdags var SVT:s ”Mosaik” tillbaka i rutan.

Programledarna är nya: Othman Karim, 33, och Nadine Gaib, 28, och även sändningstiden är ny, den bästa, primetime, SVT 2 20.00.

– Nu kanske folk äntligen har insett att ”Mosaik” inte är ett invandrarprogram, utan ett bra samhällsprogram. Och som sådant förtjänar det en tid på primetime, säger Othman Karim.

”MOSAIK”

SVT 2 TORSDAG

Aftonbladet träffar Othman Karim och Nadine Gaib över en enkel automatfika i ”Mosaik”-redaktionens rum i SVT:s kontorshus vid Oxenstiernsgatan på Gärdet i Stockholm. De har just kommit tillbaka efter att ha varit ute och bandat trailers för programmet, två nya, friska programledare som ska ”hotta upp” programmet. Eller?

– Man har ju hört det där, säger Nadine Gaib. Vi är nya, vi är unga. Fast så himla unga är vi ju inte. Jag har hamnat här och tar med glädje och hela mitt hjärta emot uppdraget och tycker det är kul, så klart. Men, sen får vi se.

– Jag tror det är viktigt att ha klart för sig att vi två inte kommer att hotta upp nånting, säger Othman Karim. Men det finns en redaktion, många av dom har hållit på i många år, och dom kommer som en naturlig del av processen att hotta upp showen.

Så, vilka är då de här två? Och hur hamnade de i SVT-rutan?

Othman Karim (förnamnet uttalas Osman) kom som femåring med mamma och fyra syskon från terrorn i Idi Amins Uganda 1974, pappa några månader senare, först till Uppsala, sedan till Skåne. Efter gymnasiet drog 18-årige Othman till USA, Los Angeles, för att studera film. (Det är nämligen mycket film i familjen Karim: en bror är regissör, andra brodern och en syster är skådespelare.) Så småningom öppnade Othman eget och gjorde lågbudgetfilm. Han var också story editor på Steven Spielbergs produktionsbolag Amblin Entertainment för filmer som ”Schindler’s list” och ”Jurassic Park”.

Efter tio år i USA blev det Sverige igen, och ett par filmer till: ”Änglarnas stad” (1998) och dokumentären ”Uganda du fria”, visad i SVT i november förra året, där Othman berättar om sig själv och med sin hustru och sina barn reser tillbaka till Uganda.

– Om jag förstått det rätt var det någon som såg ”Uganda du fria” och tyckte det var intressant. Så dom ringde helt enkelt och sa att vi har sett den här filmen och vi tycker du verkar kul. Kom hit och testa, säger Othman Karim om jobbet på ”Mosaik”.

Nadine Gaib har en studiekompis från Uppsala att tacka för ”Mosaik”-jobbet.

– Han jobbar här på SVT och ringde upp mig och lämnade ett meddelande på telefonsvararen när han fick reda på att dom sökte programledare. Så jag ringde upp honom, och kom hit och fick testa.

Sedan blev det kulturstudier i Uppsala, kulturantropologi, där en uppsats om de unga modernisterna under mellankrigstiden inte har blivit riktigt klar. För musiken tog över. Nadine Gaib skriver låtar och har ett eget band, Marry me, som gjort några demoinspelningar, men inte spelat ute. Än. Ett annat projekt är också på gång, ”Bonjour tristesse”, texter, lite mer terapi?

Men i vår är det alltså ”Mosaik” i Sveriges Television som gäller för filmmakare Karim och musikern Gaib. Och intervjun halkar in på ordet invandrare.
Othman och Nadine – nya bitar i vårens ”Mosaik”

– Stör det mig att bli kallad invandrare? Nej. Man ser mig, man vet att han kommer nånstans ifrån, han är antagligen första generationen. Jag kan förstå det, säger Othman Karim. Men sen när man driver det längre och det börjar bli andra generationens invandrare och så vidare, då börjar det bli lite?

– Jag har bott här hela livet och jag har visat att jag är seriös, gör det jag ska, sköter mina medborgerliga plikter? Acceptera det då.

– Men det är väl det vi förhoppningsvis gör nu på ”Mosaik”, för fram människorna lite mer och kommer ifrån all problematik och alla etiketter, pratar lite mer om folk och mänskliga relationer, allmängiltiga frågor som vi alla lever med, vare sig vi är första, andra, tredje, fjärde, femte generationen – och därmed skapar något slags? ett magiskt ord som jag förälskade mig i för några år sedan? empati, när vi förstår varandra som folk, säger Othman Karim.

– Jag håller med om mycket av vad Othman säger. Det blir lätt att man klumpar ihop folk, alltså invandrare, till en homogen grupp, säger Nadine Gaib.

– Det här med ”Mosaik” och begreppet invandrare? Jag vill att individer ska kunna spegla sig i andra individer. Punkt slut. Individers erfarenheter gäller, erfarenheter som är värdefulla för alla. Och ”Mosaik” vänder sig till alla, säger Nadine Gaib.

Alltså, att dela erfarenheter med varandra kommer att vara viktigt för Nadine Gaib i ”Mosaik”. Och på frågan varför ”Mosaik” ska finnas säger Othman Karim:

– Inte för att förändra världen, inte för att komma med några svar, inget sånt svulstigt. Kan vi väcka en tanke nånstans, stimulera en liten, vag tanke? då har vi lyckats med vårt uppdrag.

fakta/Othman

fakta/Nadine

Bengt Hörnemark