Mojang-medarbetare rånad under FN-resa
Publicerad 2013-03-06
Besökte Kenya för att diskutera FN-projekt
Under en resa på uppdrag av FN blev Mojang-medarbetaren Vu Bui rånad under pistolhot.
– Jag tänkte inte på smärtan eller döden, utan på var kulan skulle träffa, säger han i nya boken ”Minecraft bakom kulisserna”.
Överfallet skedde i oktober 2012. ”Minecraft”-studion Mojang hade skickat en delegation till Kenya för att inleda ett samarbete med Förenta Nationerna. På plats i Kibera – en av världens fattigaste platser, ett hav av skjul i korrugerad plåt – blev medarbetaren Vu Bui och hans resesällskap rånade av ett ungdomsgäng. En av ynglingarna osäkrade en pistol och riktade den mot Bui och de övriga. Delegationen beordrades lägga sig på mage med sina ansikten mot marken. Bui blev av med sin ryggsäck i vilken han hade både pass och dator.
”Blev paranoid”
– Det låter helt korkat, vem tar med sig sådana värdesaker till ett av världens fattigaste slumområden? Men jag behövde datorn för att visa FN-folket hur ”Minecraft” kunde fungera i deras projekt, och passet behövde jag för att komma in på FN-kontoret senare, säger Bui i boken ”Ett år med Mojang – Minecraft bakom kulisserna”, skriven av journalisten Thomas Arnroth.
Först senare samma dag, när Bui gjort en polisanmälan och därpå anlänt till sitt hotell, kom ångesten.
– Jag blev paranoid. Jag kunde inte slappna av alls. Jag var rädd. Rädslan försvann inte förrän jag klev av planet hemma i Stockholm.
Förenta Nationerna å sin sida blev bekymrade över att Mojang, som redan hade gått in som samarbetspartner och bidragit med 700 000 kronor, skulle ta sin hand från projektet.
”Hur säger man nej till FN?”
– Det var väldigt läskigt det som hände, säger Bui. Men för mig bevisade det ju snarast hur mycket det här projektet behövs. Det var inte ett tecken på att vi borde dra oss ur utan snarare engagera oss ännu mer.
Partnerskapet mellan Mojang och FN går under namnet ”Block by block”. Ett av FN:s boende- och bosättningsorgans uppdrag är att rusta upp 300 av världens fattigaste platser. Kibera i Kenya utgör pilotprojektet. Med ”Minecraft” och dess enorma community kan man enligt Mojang själva ”på ett utmärkt sätt visualisera stadsplanering utan att nödvändigtvis vara arkitekt”. Det var det FN blev nyfikna på.
− Det är ju kul med Hollywood och allt, säger Mojangs Daniel Kaplan i ”Minecraft”-boken. Men frågan är om vi ska syssla med det. Allt tar ju energi. Jag tycker vi ska fokusera ännu mer på spel än vi gör i dag, och säga nej till allt annat. Men ja, alltså, det där är ju FN. Det är... ja, det är FN. Hur säger man nej till det? Det är rätt coolt. Och stort.
Peter Ottsjö