Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Spelpirater lägger av: "Det har blivit farligt"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-06-11

Snaran dras åt runt spelpiraterna.

I fredags dömdes en 31-årig amerikan som pekas ut som ledaren för gruppen Razor 1911 till 18 månaders fängelse.

Nu lägger Fairlight ner efter 16 år: "Det har börjat bli ett farligt ställe", säger man om piratvärlden i ett avskedsbrev.

Att "knäcka" - ta bort - kopieringsskyddet på spel och program och sprida dem vidare är en verksamhet som ofta är samlad till olika "crackergrupper" på nätet.

Men polisen är flera av grupperna på spåren.

I fredags dömdes en 31-årig man från North Carolina, USA, till 18 månaders fängelse för att ha brutit mot upphovsrätten. Mannen pekas ut som ledaren för Razor 1911, en organisation som bara under 2003 har tagit på sig ansvaret för att ha knäckt och spridit ett 25-tal speltitlar till pc.

- Det finns ju ett väldigt stort antal grupper så det är klart att om en enstaka grupp försvinner så märks det inte så mycket. Men som ett led i en större kedja har det betydelse, säger Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån.

Antipiratbyrån arbetar för att stoppa piratkopiering på uppdrag av spel-, video- och filmbranschen.

Stor operation under 14 månader

Enligt nyhetsbyrån AFP är domen mot den 31-årige amerikanen ett resultat av en stor operation kallad "Buccaneer", där poliser under loppet av 14 månader agerat under täckmantel och även ska gjort insatser mot flera andra grupper. 31-åringen ska vara den 22:a person som har fällts för upphovsrättsbrott efter operationen. Pontén vill inte kommentera om han känner till "Buccaneer".

Bara några dagar efter domen lägger nu den kanske mest kända gruppen, Fairlight, ner sin verksamhet.

I ett avskedsmeddelande som spridits på nätet säger gruppen bland annat :

"Vi har kommit till detta beslut av många olika anledningar, men vi känner att det är rätt. Scenen har börjat bli ett farligt ställe. Det är inte bara det att vi behöver frukta polisen utan också de ohederliga som sänker sig själva till att tjalla på konkurrenterna".

Henrik Pontén tror att domar som den i USA skakar om i piratvärlden.

Piraterna riskerar ibland inte bara fängelse eller böter. I Sverige har flera personer dömts att betala stora skadestånd - det högsta tre miljoner kronor - till spelföretagen efter att ha kopierat och sålt spel.

- Jag tror att rätt många blir försiktiga ett tag, säger Pontén .

- Är de beredda att försätta sig i personlig konkurs och leva ett liv i skulder för att få tag på lite spel?

Grupperna har spridit flera spel i veckan

Henrik Rudin