Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Lan-spel kräver tillstånd

Publicerad 2013-06-27

Nu tvingas spelhallen Inferno Online betala avgift

En ändring i automatspelslagen gör nu att lan-hallar som Inferno Online behöver tillstånd för att bedriva sin verksamhet.

Tillstånden hanteras av – Lotteriinspektionen.

– Vi verkar ha ett övergripande systemfel, säger Inferno Onlines ekonomiansvarige Eric de Basso.

Automatspelsförordningen har ändrats. Numera måste företag som tillhandahåller datorer där man kan spela spel över internet eller via lan (lokalt nätverk) betala avgift och ansöka om tillstånd för att kunna bedriva sin verksamhet. Många har förvånats över att det är Lotteriinspektionen som tillhandahåller tillstånden.

Men så har det varit länge enligt Joakim Rönngren, kommunikationschef på Lotteriinspektionen.

– Det är ju något som rör automatspel, säger han. Automatspel är en tillsynsaspekt under automatspelslagen. Det definieras som automatspel, vilket det gjorde redan 1982 och då är det inte mycket man kan göra åt det – det hamnar här.

Varför behöver spelhallar tillstånd när det inte handlar om hasardspel?

– Det handlar om bra och sjyssta miljöer för ungdomar. Man gör en samlad bedömning enligt lagstiftning och då är det så att vissa av de här miljöerna kanske inte funkar så jäkla bra. När jag tittar på mina egna miljöer här i Vasastan så är det bra när föräldrarna är med, mindre bra när föräldrarna inte är med. Om det gäller barn och ungdomar. Och det var ju lagstiftarens grundförutsättning, att titta på detta som ett skyddsintresse. Och det var därför den här lagstiftningen kom till 2007.

Kan inte bannlysa spel

Varför tillämpas kravet nu?

– Därför att den byråkratiska situationen varit sådan att avgiften för att kunna ta ansökningsavgift har uppstått först nu. Framför allt från 2012 och framåt, men med ett slutgiltigt beslut i våras.

Har ni rätten att avgöra vad för sorts spel som får finnas på spelhallar som Inferno? Kan ni till exempel bannlysa våldsamma spel om ni inte anser dem lämpliga för ungdomar?

– Nej. Vi kan tycka saker om dem, men myndigheter som censurorgan lämnade vi bakom oss i när filmcensuren lades ner, om du förstår vad jag menar.

Internetcaféer där man kan spela spel direkt i webbläsaren, kan de också komma att bli avgiftsbelagda?

– Nej, inte enligt det här lagstiftningen.

Än så länge är det bara Inferno Online i Stockholm som ansökt om tillstånd, men enligt Eric de Basso, ekonomiansvarig på spelhallen, är det bara för att man tvingats till det.

– De kommer inklampandes på Inferno Online och tycker att vi måste ha tillstånd för att bedriva verksamhet, säger de Basso. Och när de sa att de kom från Lotteriinspektionen så sa ju vi det att vi inte säljer några trisslotter, att det inte står några Jack Vegas-maskiner här. Men då säger hon att lan-spel ligger under automatspelslagen.

”Tolkningen uppåt väggarna”

– Det finns ju ett systemfel, och det här systemfelet verkar egentligen vara övergripande. Det är Radiotjänst som går på offensiven, vi har en förvaltningsrätt som går den vägen likaså, tolkningen har ju blivit uppåt väggarna så det är väl egentligen inte märkligt att Lotteriinspektionen vill ha sin beskärda del.

Joakim Rönngren menar å sin sida att man var tvungna att börja någonstans.

– Man kan väl säga att det blev ett pilotfall eftersom de fick ett tillsynsbesök av våra inspektörer, men i övrigt så förutsätter ju vi att företag som driver dylika förvärv anmäler sig själva, säger Rönngren. Och om de inte gör det så uppstår ju en situation där vi undrar – men samtidigt är ju inte den här branschen sådär klockrent definierad. Därför är det ju svårt för mig att ange exakt antal lokaler som sysslar med det här. Jag hoppas att det finns ett mått av självreglering, att man tycker att det är rätt bra att ha sjyssta miljöer för barn och unga.

Men det är en förklaring som de Basso inte köper.

– Då tycker jag att Lotteriinspektionen borde kontakta Livsmedelsverket och kolla om alla fritidsgårdar är sjyssta, säger de Basso. Jag visste inte att Lotteriinspektionen skulle vara den myndighet som ombesörjer det. Vi har andra juridiska instanser i samhället som gör den bedömningen. Det är inte Lotteriinspektionens uppgift att göra det. Jag vet inte om de fått den uppgiften på senare år, att tänka på ungdomar när man ena sekunden säljer lotter och anordnar spel som är beroendeframkallande. Och sen ska man i andra sammanhang försöka leka samarit, jag tycker det klingar illa.

”Ingen konsekvensanalys”

Hur mycket är det ni ska betala per år?

– 35 000 kronor, men det är ju inte pengarna som är problematiken, utan man måste ta det här ur ett politiskt perspektiv. Om man klassificerar oss som en trisslott, om vi är att betrakta som en trisslott – då ska ju vi behandlas som en trisslott ur alla juridiska aspekter. Det vill säga, även ur rent skattemässiga aspekter. Det innebär ju helt plötsligt att 1) verksamheten ej är momspliktig, 2) alla vinster i form av tävlingsvinster är skattefria på samma sätt som en trisslott är. Man har inte tagit hänsyn till de politiska aspekterna alls, det här är ju alltså en myndighet som inte varit i kontakt med en annan myndighet för att göra en konsekvensanalys av sitt beslut. Varför har man då inte informerat oss om vilka konsekvenserna är – det har man inte gjort. Man har bara prompt sagt det att antingen gör ni så här och ansöker om tillstånd eller så kommer vi att vidta åtgärder som vite och andra juridiska institutioner som ska agera hantlangare.

Kommer ni att driva det här vidare på något sätt?

– Vi ser över de juridiska möjligheter vi har i dagsläget för att lyfta den här frågan.

Jonas Högberg