Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Skattesmäll för Taubes arvingar

Publicerad 2014-03-07

Dödsboet tvingas betala för gamla royaltyintäkter

Evert Taubes arvingar får på nöten i striden mot skatte­verket.

Man får ingen resning i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Nu kan vi inte kämpa mer i just det här målet, säger familjen Taubes ombud Carl Magnus Lilienberg.

När den folkkäre kompositören Evert Taube dog 1976 gjordes en bodelning och ett arvskifte som bara omfattade hälften av dödsboets litterära och musikaliska rättigheter, samt avkastningen från dessa rättigheter. Den återstående delen blev kvar oskiftad i dödsboet.

Drog in tre miljoner

Dödsboet skiftades 1997 och sedan dess äger sju arvtagare, däribland Sven-Bertil Taube, upphovsrättigheterna och de intäkter dessa genererar.

Men enligt förvaltningsrätt och kammarrätt är arvsskiftet inte giltigt eftersom undertecknade dokument inte är bevittnade.

Därför ska dödsboet betala skatt för royaltyintäkterna. Fallet gäller intäkter under åren 2008 och 2009 och summan uppgår till sammanlagt drygt tre miljoner kronor.

Dödsboets delägare har försökt få skattedomen uppriven genom resning i Högsta förvaltningsdomstolen. Men domstolen har nu beslutat att inte meddela prövningstillstånd.

Orolig för anseendet

– Det finns en skyldighet att betala skatterna. Men inga tillgångar finns i dödsboet. Så det kommer att bli en diskussion om hur Kronofogden vill göra. Att arvingarna ska behöva åter­bära intäkter är ett tänkbart scenario vi kommer att arbeta för att förhindra, säger familjen Taubes ombud Carl Magnus Lilienberg.

Advokaten oroar sig för att nationalskaldens anseende ska svärtas ned.

– Det är onödigt att Evert Taubes minne ska dras ner i smutsen, säger han.