Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Så vann studenten striden om Facebook-miljarderna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-16

Fylleidén blev värd $15000000000

Zuckerbergs påhitt blev en världssuccé. Facebook värderas i dag till 15 miljarder dollar.

Det är fyllepåhittet i ett studentrum som blev en angelägenhet för fler än 300 miljoner människor.

Historien om Facebook är en klassisk framgångssaga om pengar, berömmelse och svek. Och nu ska den bli film.

Nöjesbladet berättar hur en 21-årig student hackade den amerikanska drömmen.

Så många användare har Facebook världen över. Klicka på bilden för större version.

Allt börjar med de fula människorna.

Mark Zuckerberg har ett shotsglas i ena handen och sin laptop i den andra. Han är berusad, det är en tisdagskväll i slutet av 2003 och hans flickvän har lämnat honom. Nu sitter han i sitt karmosinröda studentrum på Harvard och tittar på bilder av studenter på skolan. De flesta är fula. Så fula att Zuckerberg funderar på att lägga upp deras profilbilder på en sajt där folk får rösta vem som är fulast – personen på bilden eller valfritt djur.

Runt klockan ett på natten, tre timmar efter att idén föddes, har alkoholen ebbat ur och hämndfantasin börjat svalna. Nu handlar den bara om att folk får rösta mellan två slumpmässiga Harvardstudenter om vem som är snyggast.

För att få tillgång till fler bilder hackar sig Zuckerberg in i nio studentföreningars register och stjäl foton på medlemmarna. ”Jag är ett rövhål som skapar den här sajten”, skriver han på sin blogg. ”Men någon skulle gjort det förr eller senare.”

Han döper den till Facemash. Första dygnet registreras 22 000 röster på bildduellerna. Men bara fem dagar senare tvingas Zuckerberg plocka ner sidan efter klagomål från såväl enskilda elever som skolans styrelse, som hotar med disciplinåtgärd.

Han kommer undan med en tillrättavisning och får fortsätta på Harvard. Men Zuckerberg har insett potentialen i programmering. Och uppmärksamheten låter inte vänta på sig.

Enäggstvillingarna Cameron och Tyler Winklevoss är två av personerna som får upp ögonen för nörden. De är sportfånar, raka motsatsen till den babyhullige Zuckerberg: fysiska praktexemplar som presenterar sig som ”Jag är två meter lång, väger 96 kilo – och det finns två av mig” (fyra år senare kommer de att tävla i OS i rodd i Kina).

Men nu behöver de en kodknackare som kan programmera deras sociala nätverk Harvard Connection.

Valet faller på Zuckerberg, det är januari 2004.

Men redan den4 februari samma år lanserar han i stället själv thefacebook.com och det går snart upp för tvillingarna att han skapat ett eget socialt nätverk vid sidan av, med hjälp av kodningen som skulle använts till Harvard Connection. De blir rasande över sveket och att ha förödmjukats av en mullig förstaringselev. De reagerar genom att stämma honom.

Zuckerberg flyttar från östkusten till it-meckat Silicon Valley; hans internetskapelse växer parallellt med berömmelsen. Och enligt skandalboken ”Accidental billionaires”, som ligger som grund för Aaron Sorkins filmmanus, är han inte sen att utnyttja den.

I boken skildras hur Zuckerberg tar för sig av den nyvunna framgången. I en scen har han och bäste vännen Eduardo sex med ”two hot, Asian chicks” i varsitt toalettbås: ”hans läppar fann hennes öra och hon stönade igen”. I ett annat kapitel går han hem med en Victoria’s Secret-modell.

Tilläggas bör kanske att Zuckerberg vägrat låta sig intervjuas för boken och avfärdar den som ”påhitt”.

Hela tiden mal rättegången på i bakgrunden. Stämningar möter motstämningar: tvillingarna blir anklagade för att ha anlitat en webbyrå att stjäla alla Facebookmedlemmars mailadresser och bomba dem med erbjudanden att gå över till ConnectU, som deras nätverk nu heter.

Snart hoppar badboy-entreprenören Sean Parker, grundare till Napster och luspank sedan musikindustrins jurister plundrat hans fickor, in som rådgivare åt Facebook.

Investerare pumpar in hundratals miljoner kronor. Användarantalet ökar explosionsartat när man 2006 tillåter vem som helst med en e-mailadress att kunna bli medlem.

Rättegången blir mer och mer krånglig när bolagets värde hela tiden skenar iväg. Men i februari 2008 möts parterna till slut i en hemlig överenskommelse och tvillingarna får 65 miljoner dollar i ersättning – en summa som i manuset till ”The social network” förkastas med kommentaren ”Det är vad jag betalade i skatt förra året” från Zuckerberg

Tvillingarna försöker häva uppgörelsen eftersom de inte ens fått ut en halv procent av Facebooks uppskattade värde på 15 miljarder dollar.

Men målet ogillas.

Och Mark Zuckerberg, som har ett visitkort med texten ”Jag är vd ... bitch!”, är god för två miljarder dollar och den yngste medlemmen på finanstidningen Forbes lista över världens 400 rikaste människor?

Mark Zuckerberg gillar detta.