Ola Rapace: ”Jag pissade på mig på riktigt”

Publicerad 2014-01-14

Skådespelaren om inspelningen av sin nya thriller

Hur långt var Ola Rapace beredd att gå för äktheten i filmen ”Tommy”?

Han kissade på sig.

– Det känns som min första film. Jag är jävligt tacksam att ha varit med i det här gänget, säger Ola Rapace.

Thrillern ”Tommy”, som får premiär den 14 mars, är inspirerad av verkliga händelser. Moa Gammel spelar en kvinna med barn som flytt med mannen Tommy utomlands efter ett stort rån. Nu kommer hon tillbaka till Stockholm. Ola Rapace spelar Bobby, en av de kriminella i stan.

– Det var omöjligt att tacka nej när jag hade läst manus. Det är första gången det har krävts av mig att gå hela vägen. Jag har aldrig upplevt det på en film, säger Ola Rapace, 42.

Torteras i kök

Han säger att regissören Tarik Saleh skapade förutsättningarna och stämningen.

– Jag behövde en skådespelare som Ola som är beredd att försvara en karaktär med jävligt dåliga sidor, säger Tarik Saleh, 41. Det är en skittuff roll. Om Ola hade tackat nej hade jag kanske tvingats ha en riktig gangster i rollen.

Tarik Saleh beskriver hur Ola Rapace fick de andra att bli ännu bättre.

– I en scen torteras en man i ett restaurangkök. Rollfiguren Bobby blir så rädd att han kissar på sig. Jag hade fixat en anordning som skulle ordna det, men Ola sa till mig innan att ”jag tänker pissa på mig på riktigt”.

”Fyra hårda snubbar”

Johan Rabaeus leder tortyren med några underhuggare.

– De spelas av fyra jävligt hårda snubbar som kan den här världen, inte professionella skådespelare, säger Tarik Saleh. Jag skulle inte ens kunna kissa i en pissoar framför de här snubbarna. Det händer en sak när någon vågar göra som Ola och helt släppa sitt ego. Alla känner ”okej, om han går så långt ska jag också göra det och ge så mycket jag kan”.

Lykke Li Zachrisson spelar Bobbys flickvän Blanca.

– Hon var en enorm upplevelse att jobba med. Extremt dedikerad och intelligent skådespelare, säger Ola Rapace.

Både han och Tarik Saleh återkommer till hur viktigt det är att filmer känns på riktigt.

– Det finns inget som är så förföriskt som när man ser engagerade människor, säger Ola Rapace. Då vill man hjälpa till. När folk är arroganta och nonchalanta vill man inte ställa upp.

ANNONS