Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Hon är den bästa Diana – på film och tv

Vi listar skådespelarna och tipsar om bra kungliga filmer

Publicerad 2022-01-06

I dag har ”Spencer”, en ny film om prinsessan Diana, biopremiär. Och nyligen visades en miniserie om Gustav V på SVT, ”En kunglig affär”. För den som får ett sug efter fler blåblodiga biografier är det bara att slå sig ner i soffan och beta av vår lista.

Och som en extra ros på prinsesstårtan avgör vi vem som är den bästa Diana i film och på tv.

”Den galne kung George”.

Den galne kung George (1994)

Georg III (1738–1820) har gått till historien som kungen som förlorade Amerika, men han miste även förståndet. Mot slutet av sin regenttid var han kung enbart på pappret, då sonen Georg blev förmyndare fram till faderns död. Filmen följer maktkampen mellan premiärministern och oppositionen samtidigt som kungens excentriska drag blir alltmer extrema. Nigel Hawthorne och Helen Mirren har huvudrollerna; den förstnämnde gjorde även rollen på teaterscenen och är briljant. Finns att hyra på flera filmtjänster.

”Kungens val”.

Kungens val (2016)

Håkon VII (1872–1957) må ha börjat sitt liv som dansk prins, men han blev Norges första kung efter unionsupplösningen med Sverige och förvandlades under andra världskriget till den främsta patriotiska symbolen för Norges frihet. Erik Poppes film gör thriller av tyskarnas invasion av Norge och vi följer kungafamiljens kval. Ska Håkon kapitulera som sin bror, den danske kungen? Ska prinsessan Märtha fly till Sverige där hon är född? Spännande och skickligt iscensatt; Tuva Novotny spelar Märtha. Finns att hyra på flera filmtjänster; ingår i HBO Max och Viaplay.

”The exception”.

The exception (2017)

Tänk om man inte får vara kung längre, vad händer då? Fallet Vilhelm II (1859–1941) är ett intressant exempel. Han avsattes som kejsare av Tyskland efter första världskriget och ex-monarken flydde till Nederländerna där han tilläts leva i lugn och ro; segrarmakterna valde efter kriget att inte ställa honom inför rätta. Den här filmen utspelar sig något år innan Vilhelm dog och skildrar en bitter ex-kejsare som ser ner på de nazistiska uppkomlingarna samtidigt som Himmler är på väg för ett besök. Mästerlig insats av Christopher Plummer som Vilhelm. Finns att hyra på flera filmtjänster.

”Young Victoria”.

Young Victoria (2009)

Nyligen avlidne regissören Jean-Marc Vallée ligger bakom den här skildringen av den mest inflytelserika monarken under 1800-talet, Storbritanniens drottning Viktoria (1819–1901). Fokus ligger på hennes tid som kronprinsessa då flera personer i hennes närhet gör allt för att manipulera henne; när hon blir drottning flyttar hon in i det nybyggda Buckingham Palace och lär sig utöva makt. Emily Blunt har huvudrollen; en av producenterna är ingen mindre än Sarah Ferguson och manuset skrevs av ”Downton Abbey”-skaparen Julian Fellowes. Finns att hyra på flera filmtjänster; ingår i HBO Max och Comhem Play+.

”Hennes majestät mrs Brown”.

Hennes majestät mrs Brown (1997)

Från drottning Viktorias ungdom färdas vi till hennes ålderdom. ”Young Victoria” skildrade den komplicerade romansen mellan Viktoria och hennes Albert som blev en genuin, livslång kärlek. I den här filmen möter vi drottningen efter Alberts död 1861, då hon är svårt märkt av sin sorg men vaknar till liv när hon umgås med John Brown, en skotsk anställd vid hovet vars rättframma, råbarkade stil känns som en frisk fläkt för henne – men chockerar hovet som vill begränsa deras umgänge. Lysande insatser av Judi Dench och Billy Connolly i huvudrollerna. Uppföljaren ”Victoria & Abdul” (2017) skildrar en liknande relation som drottningen hade med en indisk anställd några år senare. ”Mrs Brown” finns på HBO Max, ”Victoria & Abdul” går att hyra på flera filmtjänster.

”Sammansvärjningen”.

Sammansvärjningen (1986)

Historikerna Olle Häger och Hans Villius gjorde mordet på Gustav III (1746–1792) till ett måste inom svensk tv-dramatik på 1980-talet. Den här miniserien i tre delar börjar med att Jacob Johan Anckarström bevittnar en, vad han anser vara en orättvis, avrättning av en officer 1790 och låter sig användas som lönnmördare när den svenska adeln konspirerar mot kungen. Allan Svensson spelar Anckarström; Thomas Hellberg är suverän som den dekadente och farligt verklighetsfrämmande monarken. Historikernas manus släpptes även som en bok samma år. Finns på Öppet arkiv.

”A royal affair”.

A royal affair (2012)

Eller ”Den galne kung Kristian”, som filmen skulle ha kunnat heta. Det är inte särskilt ovanligt i berättelser om kungahus att någon utböling lyckas charma sig in i det allra heligaste och mäktigaste. I det här fallet handlar det om den tyske livläkaren Johann Friedrich Struensee som inledde en relation med Danmarks drottning Caroline Mathilde samtidigt som han blev manipulativ polare med den schizofrene, auktoritäre och våldsbenägne kung Kristian VII (1749–1808). Mads Mikkelsen och Alicia Vikander spelar läkaren och drottningen. Det här är samma berättelse som i Per Olov Enquists prisade roman ”Livläkarens besök”. Finns att hyra på flera filmtjänster; ingår i Netflix och Viaplay.

”Désirée”.

Désirée (1954)

Lite svenskt och franskt i en amerikansk storfilm som aldrig blev en älskad eller särskilt hyllad klassiker. Påkostat och snyggt är det ändå, med Marlon Brando som Napoleon Bonaparte och Jean Simmons som Désirée Clary. I den här tolkningen är romansen något som definierar bådas liv, trots att Napoleon gifte sig med Joséphine och Désirée med den franske generalen Jean-Baptiste Bernadotte (1763–1844). I filmen får vi se hur Bernadotte erbjuds den svenska tronen och hur paret blir Karl XIV Johan och drottning Desideria. Det går inte så bra; hon avskyr Stockholm och reser tillbaka till Frankrike. Finns på Youtube.

”Nikolaus och Alexandra”.

Nikolaus och Alexandra (1971)

Ett rejält historiskt epos på över tre timmar som skildrar Rysslands siste tsar, Nikolaus II (1868–1918), från födelsen till mordet på tsarfamiljen under ryska revolutionen. Filmen blev inte den framgång som bolaget Columbia hoppades på, men belönades ändå med två Oscars för scenografin och kostymerna, så lite ögongodis bjuds vi i alla fall på. I rollistan ser vi bland andra Laurence Olivier som premiärministern Sergej Witte och ”Succession”-stjärnan Brian Cox som Trotskij. Finns att hyra på Itunes.

”Marie Antoinette”.

Marie Antoinette (2006)

Vill man ha en lite annorlunda skildring av en kunglighet kan Sofia Coppolas tolkning av Frankrikes drottning Marie Antoinette (1755–1793) smaka. Vi träffar henne vid 14 års ålder som en österrikisk prinsessa som skickas till Frankrike för att gifta sig med den framtida Ludvig XVI. Fokus ligger på överdådigt festande och praktfulla kostymer, med ett soundtrack fullt av artister som The Cure och New Order. Kirsten Dunst imponerar i huvudrollen, men kritikerna var delade; Coppola tvingades påpeka att ”det här är inte en historielektion”. Finns att hyra på flera filmtjänster.

”Elizabeth”.

Elizabeth (1998)

Redan från början var det inte självklart att Elisabet (1533–1603) skulle bli Englands drottning. Hon var visserligen dotter till Henrik VIII, men när hennes mor Anne Boleyn avrättades stämplades Elisabet som ”illegitim”. Till sist fanns det dock inget alternativ och Elisabet kunde bli drottning. Shekhar Kapurs hyllade film skildrar drottningens försök att befästa sin makt och inspirationen är tydlig: filmen lånar från ”Gudfadern” (1972). Brutal och ståtlig, med en fantastisk insats av Cate Blanchett. Finns att hyra på flera filmtjänster; ingår i Netflix.

”The queen”.

The queen (2006)

Helen Mirren Oscarbelönades som drottning Elizabeth II i den här filmen som börjar 1997 med att Tony Blair väljs till premiärminister och att prinsessan Diana dör. Folkets chock och sorg är påtaglig och Blair inser att drottningens frånvarande och kyliga attityd, en grundmurad uppfattning om att en kunglighet inte ska visa känslor utåt, riskerar att undergräva hela monarkin. Fin insats av Michael Sheen som premiärministern. Manus av ”The crown”-skaparen Peter Morgan. Finns att hyra på flera filmtjänster, samt upplagd på SVT Play.

”The king’s speech”.

The king’s speech (2010)

En enormt framgångsrik film, både bland publik och kritiker, som dessutom belönades med fyra Oscars. Här handlar det om en kung, Georg VI (1895–1952), som tvingades ta tag i ett djupt personligt problem: stamningen. Filmen visar hur han som kronprins söker hjälp hos en talpedagog, Lionel Logue, och sedermera måste genomföra sitt livs viktigaste tal till nationen, efter andra världskrigets utbrott. Skickligt regisserat av Tom Hooper, med lysande insatser av Colin Firth och Geoffrey Rush som kungen och Logue. Finns att hyra på flera filmtjänster; ingår i utbudet hos Amazon Prime, Viaplay och C More.

”The favourite”.

The favourite (2018)

Liksom ”Marie Antoinette” är det här något för en publik som gillar kungliga filmer om de är vanvördiga. Yorgos Lanthimos svarta komedi må vara hans mest konventionella film, men är ändå rejält vass, doppad i syra. Det handlar om två kusiner, Sarah Churchill och Abigail Masham, som tävlar om drottning Annas (1665–1714) gunst. Sällan har ett porträtt av kungamakten varit så motbjudande och naket, med en svårt sjuk, oerhört olämplig monark som är fånge i det elaka intrigspelet omkring henne. Roliga och hänförande insatser av Olivia Colman, Emma Stone och Rachel Weisz i huvudrollerna. Finns att hyra på flera filmtjänster; ingår i Disney Plus.

”Christina”.

Christina (1933)

En av Greta Garbos mest berömda filmer gav henne tillfälle att spela en svensk drottning, Kristina (1626–1689). Knappast ett exempel på där Hollywood har gjort en djupdykning i svensk historia, utan här ligger fokus på en påhittad romans mellan drottningen och ett spanskt sändebud. Ändock ett mycket sevärt exempel på en tidig talfilm, med fint samspel mellan Garbo och John Gilbert, efter att hon hade övertalat producenterna att låta den då gravt alkoholiserade Gilbert få en chans till comeback. Finns att beställa som del av dvd-samlingen ”The Greta Garbo collection”.


6 kvinnor som har spelat Diana – så bra är de

”The crown”.

1. Emma Corrin

Vem blir bäst på att gestalta Diana i ”The crown”, Emma Corrin som den yngre upplagan eller Elizabeth Debicki som den lite äldre? Det återstår att se, eftersom den femte säsongen av serien, då Debicki tar över rollen, ännu inte har haft premiär. Men vilken insats Corrin gjorde i fjärde säsongen. Hon övertygade såväl i den första charmiga, barnsliga fasen av relationen med Charles som i den senare allt mörkare, sjuka fasen. Serien visas på Netflix.

”Spencer”.

2. Kristen Stewart

I ”Spencer” tog sig regissören Pablo Larraín an prinsessan på liknande sätt som han skildrade Jackie Kennedy i en film från 2016. Och Stewart detaljstuderade Dianas röst och egenheter på samma sätt som Natalie Portman gjorde med presidenthustrun. Resultatet är skickligt, även om den hårt inövade skådespelartekniken riskerar att sudda ut en känsla av naturlighet. Hade nyligen biopremiär.

”Diana”.

3. Naomi Watts

Naomi Watts var den ende som klarade sig från den här filmen med äran i behåll. ”Diana” (2013) följer prinsessans sista två år i livet då hon blir kär i en pakistansk kirurg, Hasnat Khan, men varken publik eller kritiker charmades. Watts gör ett gott försök, problemet är manuset och dess axelryckning till romans. Finns att hyra och köpa på flera filmtjänster.

”Diana: Her true story”.

4. Serena Scott Thomas

En färglös insats i en lika medioker miniserie, ”Diana: Her true story”, tillverkad året efter Charles och Dianas separation 1992. Trots bristande kvalitet var serien en rejäl snackis på sin tid och fångade en känsla av att tv:s tvåloperor hade tagit ett steg ut i verkligheten. David Threlfall är mer sevärd som den torre, tjurige kronprinsen. Serien finns upplagd på Youtube.

”Charles & Diana: A royal love story”

5. Caroline Bliss

Det är en sak att tv-projektet ”Charles & Diana: A royal love story” (1982) är en tråkigt smörig kärleksfilm, snabbt inspelad efter ”sagobröllopet” för att smida medan järnet var varmt. Men den har förstås bara blivit mer komiskt förljugen med åren, efter allt vi fått veta om paret. Om man kisar med ögonen påminner Bliss (som senare spelade miss Moneypenny i två Bondfilmer) vagt om Diana i några scener. Finns att se på Youtube.

”Princess in love”.

6. Julie Cox

Här hjälper det inte ens att kisa – Julie Cox är inte det minsta lik Diana och ger inget annat intryck heller som kompenserar, i tv-filmen ”Princess in love” (1996) som tar sig an Dianas romans med officeren James Hewitt i slutet av 1980-talet.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Följ ämnen i artikeln