Domedagspratet om bio i USA är hysteriskt

Furiosa och Fall guy är dåliga exempel i debatten

Anya Taylor-Joy i ”Furiosa”.

KRÖNIKA. Tonläget om biografernas och Hollywoods framtid har stigit i temperatur lagom till sommarsäsongen.

Sociala medier kokar. Men det håller inte att peka ut ”Furiosa” och ”The fall guy” som tecken på Hollywoods undergång.

Missförstå mig inte, det är fullt möjligt att biograferna är på väg att gå under. Den debatten är fullt levande. Minst lika mycket borde vi prata om att streamingtjänsterna inte heller mår särskilt bra och att deras lösningar verkar gå ut på att bunta ihop diverse tjänster som du inte vill ha, införa reklam och höja priset. Det vill säga förvandla sig själva till en slags linjär tv-kanal.

När ”Furiosa” och ”Katten Gustaf” gjorde upp om biobesökarnas gunst under Memorial Day-helgen i USA nyss slutade det inte väl. Intäkterna blev de sämsta på flera decennier, konstaterade bland andra Hollywood Reporter.

Diskuteras på sociala medier

Det gjorde att mer bränsle kastades på ”Fall guy”-elden. Inte heller den filmen har gått särskilt bra på biograferna och orsaken har diskuterats fram och tillbaka på sociala medier.

(Lasagnekattens öde har inte blivit lika hett debatterat, för vem orkar egentligen bry sig om ”Katten Gustaf” och dessutom lär barnen se till att den landar hyfsat mjukt så småningom)

Ryan Gosling har ju blivit en älskling sedan ”Barbie”, med hyllade insatser på Oscarsgalan och som gästvärd i ”Saturday night live”. Varför lockar han inte fler till biograferna i ”The fall guy”?

Är det Anya Taylor-Joys fel att ”Furiosa” inte har blivit en lika stor hit som föregångaren ”Mad Max: Fury road” (2015)?

Beror misslyckandet på att filmerna är dåliga? Det tycker ena halvan av sociala medier-krigarna. Nej, filmerna är jättebra, menar andra halvan, och erbjuder förklaringar som att biobesökarna har blivit lata och snåla.

Ryan Gosling i ”The fall guy”.

Det har inte gått ett år sedan vi upplevde de miljardframgångar som ”Barbie” och ”Oppenheimer” stod för.

Det håller inte att jämföra ”Furiosa” och ”The fall guy” med de filmerna. Recensionerna har inte varit lika översvallande och ingen av filmerna har varit i närheten av att bli en snackis som letar sig in i vår kultur och vårt samhälle på samma sätt som ”Barbies” feminism och ”Oppenheimers” kärnvapen.

Kanske kommer det ögonbrynshöjande sensationer senare i sommar. Men de är inte här än i alla fall.

Behöver inte jaga upp oss i onödan

I klimatforskningen duger det inte att prata om enskilda stormar som tecken på mänsklig klimatpåverkan. I stället pekar långsiktiga studier ut trender som visar vartåt vi är på väg.

Samma sak gäller för biografernas framtid. Det är tillräckligt oroväckande utan att vi behöver jaga upp oss i onödan över hur populär en actionkomedi om en stuntman är.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln