Bjud på het Diavola corta!
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-09
Drinkar behöver inte betyda sprit. Starkvin funkar också som bas och blir lite lättare och fräschare i sommarvärmen.
Calle Carboni på Riche har blandat ihop en riktigt läskande sommarcocktail.
Dessutom blir det snacks!
Diavola corta
Du behöver:
4 cl Martini bianco eller annan vit söt vermouth
1/2 röd chili
1 lime
Gör så här:
1. Fyll ett glas med is. Häll på martinin. Lägg i fyra klyftor lime.
2. Skär fem, sex skivor från en röd chili (tunna, max 2 mm) och lägg i glaset.
3. Rör om och servera.
Vårrullar – 50 stycken
Du behöver:
50 g glasnudlar
100 g shiitakesvamp
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
1/4 vitkålshuvud
3 stavar blekselleri
2 tsk riven färsk ingefära
2 msk olja
3 msk råsocker
3 msk japansk soja
50 ark vårrulledeg (fryst filodeg funkar också)
olja till fritering
DIPPSÅSEN:
6 chilifrukter
6 vitlöksklyftor
1 kruka färsk koriander
skalet av 2 lime
200 g honung
4 msk vitvinsvinäger
Gör så här:
1. Börja med såsen:
Finhacka chilin, vitlöken och koriandern i en kastrull. Tvätta limefrukterna och riv skalet ner i kastrullen. Häll i honungen, rör om och värm försiktigt. Slå på vinägern och låt svalna.
2. Vårrullarna:
Koka/blötlägg nudlarna. Gör som det står på paketet.
3. Ansa och hacka svampen. Hacka löken och vitlöken. Strimla kålen fint. Skiva bleksellerin tunt. Skala och riv ingefäran. Fräs allt i oljan i en stekpanna några minuter. Smaka av med råsockret och sojan.
4. Fördela fyllningen på vårrulledegs-arken. Rulla ihop till små cigarrer. (Lägg cirka 2 msk fyllning något närmare dig än mitten på degrundeln. Vik in 2 cm av sidorna. Rulla ihop. Pensla med lite vatten så fäster det bättre.)
5. Fritera i omgångar i oljan tills rullarna fått färg. Låt rinna av på hushållspapper.
6. Servera med dippsåsen.