Blinda SR-profilen nekas hjälp: ”Har gråtit i två dagar”
Katarina Hahr: Jag får gå på apoteket men inte jobba
Uppdaterad 2021-11-10 | Publicerad 2016-05-25
Den blinda Sveriges Radio-profilen Katarina Hahr kan inte jobba utan ledsagning.
Men Stockholms stad har dragit in hjälpen – och nu går en oenig Förvaltningsrätt på samma linje.
– Jag har bara gråtit och gråtit i två dagar, säger Katarina Hahr.
SR-profilen Katarina Hahr miste sina 165 timmar ledsagning per månad. När Kungsholmens stadsdelsnämnd i Stockholm omprövade sin bedömning efter 20 år hade hon 29 timmar kvar – som inte går att använda utanför hemmet, och alltså inte i arbetet.
Hon överklagade till Förvaltningsrätten och har nu fått avslag.
– Jag har bara gråtit och gråtit nu i två dagar. Jag tycker det är tydligt att det inte uppskattas att jag försöker arbeta trots ett stort funktionshinder, ”det är väl bättre att du sitter hemma”. Jag får gå till apoteket men inte på en presskonferens. Jag hade inte varit någon P1-profil utan hjälpen jag fått tidigare, säger hon.
Rätten var oenig
Förvaltningsrätten konstaterar ”utifrån utförd ADL-bedömning att Katarina Hahr stöter på svårigheter i sin vardag, främst när hon vistas i okända miljöer. Förvaltningsrätten bedömer dock (…) att det inte framkommit att hon har ett så dagligt behov att de (…) uppfyller samtliga kriterier för att omfattas av personkretsen i 1 § 3 LSS.”
En av nämndemännen går dock emot rätten och menar att ”den samlade effekten av Katarina Hahrs funktionshinder anses ha en sådan påverkan på hennes livssituation att funktionshindren orsakar henne betydande svårigheter i den dagliga livsföringen”.
Nämndemannen hänvisar sedan till ett tidigare rättsfall.
– Det finns en dom om en blind kvinna i en liknande situation som min men i Göteborg och fått hjälp. Min advokat säger om du bott i Göteborg hade du haft rätt till samma hjälp som du haft tidigare. Det är inte försvarbart att det ska se olika ut i olika städer, säger Katarina Hahr.
Har fått hjälp av vänner för att kunna jobba
Sedan hjälpen drogs in har hon fått hjälp av vänner för att kunna sköta sitt jobb.
– Det är kompisar som ställt upp, jag hade en med mig i rätten. Det är folk som är snälla och tycker att detta är för jävligt och hjälper mig. Men det kommer inte hålla i längden, de har ju sina liv och jobb, säger hon.
Nu kommer de att överklaga domen till Kammarrätten.
– Det vi slåss för är en sak: att jag tillhör LSS-personkretsen. Jag ger fan inte upp.
Kungsholmens stadsdelsnämnd har tidigare valt att inte kommentera ”enskilda fall”.
”Som jag har nämnt tidigare kommenterar jag inte personärenden. Jag vill dock framhålla att vi, när vi gör våra bedömningar, följer rättspraxis gällande makars ansvar för det gemensamma hemmet”, har Anna Ljungquist chef vid enheten för personer med funktionsnedsättning vid Kungsholmens stadsdelsförvaltning tidigare skrivit till Nöjesbladet.