Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Varierade väskförbud under konserter: ”Det är lite överdrivet”

Polisen: ”Vi ska leva precis som vanligt”

Uppdaterad 19.05 | Publicerad 19.00

I helgen är det dags för Filharmonikerna i det gröna – men trots att tiotusentals personer väntas samlas råder inget väskförbud.

Tommy Körberg är en av alla artister vars konserter omfattas av de stenhårda reglerna – och han är skeptisk till bristen på säkerhet kring den stora folkfesten.

– Det finns så många dumhuvuden numera.

I helgen skulle Taylor Swift ha uppträtt vid tre tillfällen på Ernst Happel-stadion i Wien som rymmer cirka 50 000 personer. Men alltsammans har nu ställts in då polisen har gripit tre tonåringar som planerade ett terrordåd mot världsstjärnans konserter.

När Taylor Swift uppträdde i Sverige i maj rådde totalt väskförbud på Friends Arena och varje konsert besöktes av drygt 60 000 personer.

I helgen äger utomhuskonserten Filharmonikerna i det gröna traditionsenligt rum och som i år gästas av artisten Nisse Landgren.

I vanlig ordning väntas tiotusentals personer samlas vid Sjöhistoriska museet i Stockholm och 2015 slogs publikrekord då över 40 000 personer var på plats.

Men till skillnad från flertalet andra konserter råder inget väskförbud på folkfesten trots att Sveriges terrorhotnivå fortsatt ligger på fyra på den femgradiga skalan. En anledning till det är att området som konserten äger rum på är på offentlig plats och inte inhägnat.

Taylor Swift.

”Tycker det är lite överdrivet”

Tommy Körberg är en av alla artister som är ute på vägarna i sommar och han spelar bland annat på Skansen där totalt väskförbud råder. Artisten tycker det låter besynnerligt att tiotusentals personer ska samlas när Filharmonikerna spelar och att det är fritt fram att ta med sig diverse väskor.

– De får ju sätta ut vakter i så fall som håller koll på folk och ha civilpoliser som går runt och kollar om någon exempelvis har en stor ryggsäck med sig. I stora folksamlingar måste man ha koll. Det är arrangörernas ansvar, men det är en knepig nöt att knäcka. Det värsta är att det finns så många dumhuvuden numera.

Samtidigt är Tommy Körberg kritisk mot väskförbudet som råder, och som inte minst drabbar hans publik.

– Jag tycker det är lite överdrivet på många sätt. Samtidigt förstår jag ju att rädslan och ängslan finns där.

Publik ges allt som oftast möjligheten att låsa in sina väskor, men där menar Tommy Körberg att det finns en del i övrigt att önska.

– Arrangörerna sköter det där med väskinlämningarna på ett jävligt dåligt sätt på många ställen. De har ingen upphämtningsplats och det är lite hej och hå över allt.

”Vi lever i speciella tider”

Artisten Andreas Weise är också ute på en sommarturné och hans publik omfattas också av väskförbudet.

– Det är ganska strikt. Samtidigt fattar jag hur viktigt det är med säkerheten. Jag är lite tudelad. Det är bra att säkerheten går först och att man tänker på publiken. Men jag vet också hur det är att vara konsertbesökare och inte kunna ta med sig sina grejer. Men vi lever i speciella tider nu och det finns ju en anledning till att man har haft säkerhetskontroller på flygplatser i 24 år på att annat sätt än det var innan, säger Andreas Weise som efterlyser ett klarare regelverk:

– Att vissa måste ha väskförbud medan andra inte behöver det väcker förstås frågetecken. Det blir lite otydligt vad som gäller. Antingen har man väskförbud på allt eller så har man det inte.

Andreas Weise.

”Det är polisen som har ansvaret”

Tytte Julin är producent för Filharmonikerna i det gröna och förklarar att de tidigt hade dialog med polisen angående helgens konsert.

– Det är ju ett fritt och öppet område och för två-tre veckor sedan fick vi beskedet av polisen att inget väskförbud råder. Det här arrangemanget är baserat på picknickaktivitet. Det är ju fruktansvärt svårt, men nu är läget som det är.

Ni har inte funderat på att börja ha konserten i ett inhägnat område och ha väskförbud och därmed skydda publiken?

– Det är polisen som har ansvaret för hur vi agerar här. Men det är jätteknepigt alltihopa.

Stefan Forsberg (till vänster) tillsammans med Kronprinsessan Victoria.

Stefan Forsberg är vd för Konserthuset och berättar att det varken finns några krav eller rekommendationer på att arrangemanget inte bör genomföras. Men han tror inte det är helt omöjligt att en och annan besökare kanske avstår från att komma i år.

– Det kan naturligtvis vara så precis som att vissa kanske undviker att åka tunnelbana vissa tider eller drar sig för att besöka större platser. Men det kan inte vi råda över. Jag tycker man ska följa sitt hjärta.

Per Engström.

Uppmaningen: ”Försöka leva vidare”

Per Engström är sektionschef på nationella operativa avdelningen på NOA och han berättar att varje evenemang bedöms av respektive polisregion. I det här fallet när inget väskförbud råder kan det kompenseras med andra typer av övervakningsåtgärder.

Även om det alltid sker en avvägning när polisen tillåter större sammanhang menar Per Engström att de inte heller kan förhindra att folk samlas på olika sätt och att det inte kan ställas orimliga krav på en arrangör.

– Samhället får inte heller vika sig. Det är ju det som terrorism vill. Vi ska leva precis som vanligt, men vi höjer säkerheten och har ökad vaksamhet. Vi måste ha ett öppet samhälle och försöka leva vidare.

Följ ämnen i artikeln