Så förlorar du på bankernas räntespel

Publicerad 2013-09-13

Så tjänar bankerna dubbelt på räntespelet

Storbankernas räntesmussel slår dubbelt mot kunderna.

Boräntorna höjs – men inte räntor på sparkonton med motsvarande bindningstid.

– Rådet är att byta till en mindre bank med högre ränta, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

Trots att räntan ofta är extremt låg har svenskarna 1 200 miljarder kronor placerade på sparkonton. Sparräntorna är låga även på konton med längre bindningstider.

Marknadsräntorna är en de faktorer som styr räntor på bolån och sparkonton. När marknadsräntorna ändras följer bolån och sparkonton oftast efter.

Men storbankerna höjer boräntorna snabbare än de höjer sparräntor med motsvarande bindningstid, visar Aftonbladets granskning.

Det här betyder att bankernas helkunder kunderna förlorar dubbelt när räntan går upp.

Boräntan stiger - men inte sparräntan

Ett exempel: Handelsbanken tvååriga bolåneränta höjdes med 11 punkter mellan 30 augusti och 10 september. Sparräntan höjdes först några punker under samma period, men föll 10 september tillbaka till samma nivå som 30 augusti – 1,62 procent.

– Så här har det alltid varit, det tar längre tid för sparräntorna att stiga än det gör för boräntan. Jag tycker att det är dåligt av storbankerna, säger Christina Söderberg.

Handelsbankens presschef Henrik Westman försvarar eftersläpningen så här:
– Sparräntan för den som binder sina pengar i två år i Handelsbanken är nu 1,62 procent. Sedan den 1 augusti har denna ränta höjts med 25 punkter. Det är faktiskt ett par punkter mer än vad bolåneräntan höjts med under motsvarande period.

”Ränteläget lågt”

Handelsbanken har den lägsta 2-åriga sparäntan, men de andra tre storbankerna ligger inte långt efter – med undantaget Swedbank som ger 2,5 procent för motsvarande bindningstid.

– Våra sparräntor styrs generellt av ränteläget som ju ännu är mycket lågt - Handelsbanken tror på en första räntehöjning av Riksbanken i mitten av nästa år. Sedan påverkar ju även löptiden - ju längre du kan binda dina sparpengar, desto bättre blir räntan. Det är också viktigt att se till hela sin privatekonomiska affär, inte bara sparräntan. I Handelsbanken är den privatekonomiska basaffären gratis: internetbank, mobilbank, telefonbank och frikort kostar ingenting, säger Henrik Westman, presschef på Handelsbanken.

Enkelt byta

På konton med rörlig ränta har storbankerna omkring 0,5 procents ränta i snitt – där de har legat stabilt hela året. Bolån med rörlig ränta har också legat i princip still under året. Om man har buffert- och lönepengar på ett konto hos en av storbankerna gör man klokt i att föra över dem till en mindre bank med bättre ränta, menar Christina Söderberg.

– Folk verkar tro att det här är krångligt och kostar pengar. Men det är enkelt att starta upp ett konto på en liten bank. Se bara till att banken har insättningsgaranti, då skyddas pengarna upp till 100 000 euro om banken skulle gå i konkurs, säger hon.

Följ ämnen i artikeln