Stockholmsbörsen öppnar nedåt

Uppdaterad 10.40 | Publicerad 08.47

Stockholmsbörsen faller kraftigt. Vid öppning rasade det breda OMXSPI-indexet över 4 procent.

Flera stora folkaktier störtade rejält.

– Den initiala paniken handlar mycket om att investerare sitter i grupp och agerar, säger Danske Banks sparekonom Maria Landeborn.

Stockholmsbörsens följer Asienbörsen och öppnar nedåt.

I den inledande handeln backade det breda OMXSPI-indexet 4,6 procent och var efter nästan en timmes handel ned runt 3 procent.

Vid fredagens stängning backade det med mer än 3 procent. Det var den sämsta börsdagen sedan bankoron i mars i fjol.

Flera stora folkaktier störtade rejält under måndagsmorgonen. Investor, SEB och ABB var alla ned omkring 5 procent strax efter börsöppning. Hundratusentals svenskar sparar i aktierna, antingen direkt eller genom breda Sverigefonder.

I storbolagslistan faller ”allt som är konjunkturkänsligt”, konstaterar Maria Landeborn, sparekonom och senior strateg på Danske Bank.

– Verkstadsbolagen faller, bankaktier faller. Och det är logiskt med tanke på att på det finns en oro för konjunkturen. I USA har ekonomin bromat in i sommar, och arbetslösheten har ökat.

Under natten skakade Asiens börser – Tokyobörsen stängde på minus 12,4 procent, i Sydkorea utlöste börsraset ett tillfälligt börsstopp och i Taiwan föll index med över 8 procent.

Maria Landeborn.

Amerikanska siffrorna skapade global oro

Det globala raset inleddes redan förra veckan efter att svaga jobbsiffror presenterades från USA vilket ledde till global börsoro.

Dessutom har en räntehöjning i Japan stärkt den japanska yenen, något som lett till oro för hur landets exportindustri och turism kan påverkas.

Den stora frågan just nu är om den amerikanska centralbanken Federal Reserve tagit i för hårt med sina räntesänkningar eller inte, enligt Maria Landeborn.

– Men det är för tidigt att säga om det kommer att fortsätta nedåt eller om det är tillfälligt. Vi behöver mer makrodata från USA.

AI-oro puttrar i bakgrunden

Börsen har stigit mycket under en tid – mycket på grund av framgångar för stora teknikbolag och AI-satsningar.

Att det på senare tid inkommit delårsrapporter inom AI- och tekniksektorn har gjort börsen orolig för att få ännu ett problem på nacken, enligt Maria Landeborn.

– Den oron ligger också där och puttrar. Och de här bolagen är så stora att de påverkar hela index.

”Fatta inte beslut i panik”

Morgonens initiala panik på börsen uppstår när investerare sitter i grupp och agerar, enligt Maria Landeborn.

– Det finns mycket snabbfotade pengar där ute, där kapitalet rör sig mycket snabbare.

För småsparare är det viktigt att ha is i magen, enligt henne.

– De allra flesta har sina pengar långsiktigt på börsen. Och har man det så ska man inte fatta beslut i panik, säger sparkekonomen.

Efter börsras så brukar det, enligt Maria Landeborn, kunna komma några hopp uppåt efter ett tag. Har man som långsiktig småsparare ryckts med i att sälja av aktier så missar man detta ”helt i onödan”.

– Eftersom börsen stigit mycket tidigare så är det mycket vinsthemtagningar och många som säljer samtidigt nu, och då blir det stora börsrörelser, säger hon.