Warren Buffett storsålde före raset

Börslegendaren samlar på sig pengar – har 2 900 miljarder kronor

Publicerad 2024-08-05 21.21

Efter det breda börsraset – då förundras många över finansmannen Warren Buffetts tajming. 93-åringens bolag har nu rekordmycket pengar utanför börsen.

– Han har sjukt mycket erfarenhet, säger sparprofilen Mohammed Salih.

I slutet av förra veckan blev det stora rubriker i finanstidningar när det amerikanska jättekonglomeratet Berkshire Hathaway släppte kvartalsrapport. Börslegendaren Warren Buffetts bolag visade sig ha fortsatt att sälja aktier i det andra kvartalet och sitter nu med en rekordstor kassa på motsvarande drygt 2 900 miljarder kronor.

– Kanske tror Buffett att vi är på in i en lågkonjunktur, genom att öka kassan kan han göra sig redo för att köpa bolag billigt längre fram, säger Jim Awad, chef på Clearstead Advisors, till Fortune.

93-åriga Warren Buffett uppgav tidigare i år att Berkshire Hathaway valt att sälja av aktierna på grund av skatteskäl, efter att man gjort stora vinster. Men han sa också att mycket pengar är bra att ha om någonting ”går snett”.

Warren Buffett.

”Blivit en mytbild”

Apple är fortsatt bolagets allra största innehav men efter stora försäljningar i det andra kvartalet har Buffetts innehav i teknikjätten nära halverats, enligt en uträkning från CNBC. Men frågan är om Buffett kunde ana de senaste dagarnas börsras?

– Gammal är såklart äldst, och här visar Buffett att han har sjukt mycket erfarenhet. Samtidigt visar all forskning att det inte går att tajma börsen. Så det handlar nog mer om tur än tajmingen, säger sparprofilen Mohammed Salih, som också arbetar som kommunikationsansvarig på Lannebo Fonder.

Warren Buffett har beskrivits som en av de mest framgångsrika investerarna någonsin. Under hans ledningen har Berkshire Hathaway vuxit till ett av världens högst värderade bolag.

– Många tror att Buffett alltid varit långsiktig, men han är en duktig allokerare och flyttar kapital mer än vad många tror. Det har blivit en som en mytbild av att han bara sitter på sina innehav i många decennier, men tittar man mer noggrant på hans strategi ser man att han byter innehaven, säger Mohammed Salih.

Sparprofilen Mohammed Salih.

Huvudvärk för Fed

När de amerikanska börserna öppnade på måndagen, vid 15.30 svensk tid, fortsatte börsraset. Breda S&P 500 faller cirka 3,5 procent medan tekniktunga Nasdaq är ned nära 5 procent.

Fokus ligger nu bland annat på hur den amerikanska centralbanken, Fed, kommer att agera. I förra veckan valde Fed-chefen Jerome Powell att avvakta med att sänka räntan, ett beslut som kan komma att kritiseras.

– Jag tror Fed kliar sig lite i huvudet och tänker att de borde ha sänkt. Nu ser det plötsligt beckmörkt ut och recessionsoro sprider sig över hela världen. Sen ska man ha respekt för att de varit med förr och vet vad de gör. Men det blev nog en misskalkylering och man lär skruva upp sänkningstempot nu, säger Mohammed Salih.

Även börsen i New York föll när den öppnade under måndagseftermiddagen svensk tid.

De senaste åren har varit svängiga på börsen. Men de största fallen har tidigare skett i samband med händelser som direkt ökat oron i världen, som vid coronautbrottet 2020 och Rysslands invasion av Ukraina 2022.

– Jag tror många experter och investerare blivit lite tagna på sängen av reaktionerna. Många blir konfunderade över att makrosiffror kan ställa till det så här. Samtidigt ska man ha med sig att börsen gått extremt bra den senaste tiden, säger Mohammed Salih.