USA inför 90 procent straffskatt på bonusar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-03-19

”Jag väntar mig en förkrossande majoritet”

Bonusfesten på krisdrabbade försäkringskoncernen AIG har lett till ett ramaskri i USA.

Nu föreslås en skatt på 90 procen på bonusar som betalas ut i företag som fått statligt stöd.

– Jag väntar mig att se en förkrossande majoritet för förslaget, säger majoritetsledaren och demokraten Steny Hoyer.

Det amerikanska representanthuset röstar i dag, torsdag, om en 90-procentig skatt på bonusar som betalas ut till chefer på företag som, liksom försäkringsjätten AIG, hålls flytande av stora statliga bidrag.

”Ilska och avsky”

– Jag väntar mig att se en förkrossande majoritet för förslaget, ett uttryck för människors ilska och avsky för företagschefer som belönar sig själva för misslyckanden, sade majoritetsledaren Steny Hoyer på onsdagen.

Skatten ska läggas på anställda med en bonus på mer än 250 000 dollar (cirka två miljoner kronor) på företag som får mer än fem miljarder i stöd från regeringen på grund av den globala finanskrisen.

Tillfrågad om hur 90-procentsgränsen hade valts svarade den demokratiske representanthusledamoten Charles Rangel: ”Vi räknade ut att lokala myndigheter och delstatsregeringarna tar hand om de andra tio procenten.”

”Jag är arg”

AIG har fått motsvarande 1 500 miljarder kronor i stöd av den amerikanska staten för att kunna klara sig genom krisen.

De mångmiljonbonusar som nu betalats ut till chefer vid det krisdrabbade företaget AIG har fördömts av politiker och orsakat raseri hos allmänheten. Totalt har AIG betalat ut bonusar på 1,4 miljarder kronor till sina anställda under de senaste månaderna, skriver AP.

De statliga stödpengarna innebär att AIG nu till 80 procent ägs av staten – och eventuella förluster drabbar därmed indirekt de amerikanska skattebetalarna.

President Barack Obama har också uttryck sin avsky för de skyhöga bonusarna.

– Jag tycker att folk har rätt att vara arga. Jag är arg, säger Barack Obama, enligt AP.

Följ ämnen i artikeln