Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Skatteverket varnar för bedrägeriförsök

Uppmaningen: Polisanmäl om du blivit bedragen

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2019-06-03

I morgon börjar den andra omgången utbetalningar av årets skatteåterbäring. Med det följer även bedrägeriförsök, enligt Skatteverket.

– Misstänker man att meddelandet är falskt ska man inte klicka på länkar, öppna några bilagor eller svara på meddelandet, skriver myndigheten.

Drygt 23 miljarder ska betalas ut under den andra omgångens utbetalningar av skatteåterbäringen, som inleds i morgon. Men nu varnar Skatteverket för att man ska se upp för bluffmejl och bluff-sms, som enligt dem är vanliga i tider av utbetalningar.

– Vid vissa tillfällen, ett sådant är när det är dags för skatteåterbäringen, kan vi se en ökning av sådana här bluffmejl. Det är därför har vi gått ut med varningen, säger Pär Rylander, säkerhetschef på Skatteverket.

Skatteverket varnar för bluff-sms.

Har florerat bluffmejl tidigare

Enligt ett tidigare bluffmejl som har skickats ut, uppmanas man att fylla i ett formulär som finns länkat i mejlet. Om man misstänker att meddelandet är falskt ska man inte klicka på länkar, öppna några bilagor eller svara på meddelandet, är Skatteverkets råd.

I år är finns det hittills inget känt fall av bluffmeddelande från bedragare, men enligt ett tidigare mejl ombads mottagaren att klicka på en länk:

”Kära skattebetalare, Jag sänder detta mail för att meddela: Efter den senaste årliga beräkning av din skatte aktivitet har vi bestämt att du är berättigad att erhålla en skatteåterbäring på: SEK 1934,56.

För att få din återbetalning, fyll i och skicka in skatteåterbäring formuläret. Klicka här för att komma åt din återbetalning.”, står det att läsa i mejlet som Skatteverket varnar för.

Exempel på hur ett bluffmejl kan se ut:

”Polisanmäl”

Vad ska man vara uppmärksam på när man får ett mejl som ser ut att komma från er?

– Det här har blivit väldigt svårt, men vi begär aldrig personuppgifter på det sättet som man gör i bluffmejlen. På bara några år har de här bluffmejlen gått från att vara taffligt skrivna med ett dåligt språk, till att vara väldigt bra utformade, både innehålls- och utseendemässigt. De ser helt enkelt trovärdiga ut och använder Skatteverkets logga, vilket är olagligt, säger Pär Rylander.

Skatteverkets rekommendation är att radera mejlet så fort du har fått det.

– Om du har fyllt i uppgifter och därigenom blivit utsatt för bedrägeri ska du kontakta polisen för att anmäla brottet. Du bör också kontakta din bank snarast för att spärra ditt konto.

Bedragarnas fula knep - så skyddar du digBedragarnas fula knep - så skyddar du dig
Därför granskas influencers av Skatteverket – se hela intervjunDärför granskas influencers av Skatteverket – se hela intervjun