Kortkaparnas nya mål: Bensinstationer

Uppdaterad 2013-08-15 | Publicerad 2013-08-14

Robert Wing blev lurad, och larmade polisen.

Glöm bankomaterna.

Nu är det obemannade bensinstationer som manipuleras av kortkaparna.

– Det var riktigt snyggt gjort, till och med polisen var imponerad, säger Robert Wing som upptäckte skimmingsutrustning på en mack i Stenstorp.

Robert Wing, 28, var ute och körde fyrhjuling i lördags när han insåg att han behövde tanka. Han stannade till på en obemannad bensinmack i Stenstorp och fyllde tanken. Precis när han hade betalat märkte han att betalstationen såg annorlunda ut. Något såg ut att vara monterat precis där kortet sticks in.

– Jag fick lite panik och började dra i panelfronten. Då lossnade den och där bakom satt det en liten kamera och annan elektronisk utrustning. De hade gjort en exakt avgjutning av fronten, det var riktigt snyggt gjort. Till och med polisen blev imponerad, säger han.

Nytt försök avslöjat

Robert Wing slet sönder utrustningen då han var rädd för att hans uppgifter hade kopierats och ringde direkt till polisen.

– Jag spärrade kortet direkt så de hann inte ta något från mitt konto, säger han.

I dag avslöjades ännu ett bedrägeriförsök. På förmiddagen upptäckte personalen på Shell i Stenungsund att en eller flera gärningsmän placerat skimningsutrustning på bensinpumpens betalningsstation - för andra gången i sommar.

– Vi har inga misstänkta gärningsmän. Det som återstår nu är att hämta in utrustningen som finns på platsen för teknisk undersökning, kanske har de lämnat efter sig fingeravtryck eller dna, säger Magnus Lindegren, chef för bedrägeriroteln vid länskriminalen i Västra Götaland.

Bensinmackar utsatta

Att kriminella ligor slår till mot bensinstationer har blivit ett allt vanligare tillvägagångssätt enligt Jan Olsson, bedrägerisamordnare på Stockholmspolisen.

– För två och ett halvt år sedan utrustades bankomaterna med en ny säkerhetsutrustning som skyddar mot skimming så ligorna har bytt fokus. På bensinstationerna är det bara att öppna fronten så kan du stoppa in skimmingsutrustning stor som en fotboll om du vill, säger han.

Och det är framförallt ensligt belägna stationer utan personal som ligger i farozonen.

– Nästan alla bemannade stationer är kameraövervakade i dag, dessutom utgör personalen ett indirekt skydd mot ligorna, säger Jan Olsson.

”En hel industri”

På fem år har antalet anmälda fall av datorbedrägeri – där skimming ingår – mer än fördubblats. I fjol anmäldes 22 359 brott och trenden är ökande.

– Det är en hel liten industri nu för tiden. Väldigt ofta rör det sig om ligor från Rumänien och Ungern. De har egna fabriker där nere som tillverkar utrustning så att den ska se ut som att den hör hemma på svenska bensinstationer, säger Jan Olsson.

För att slippa bli skimmad gäller det att vara observant. Ser betalstationen konstig ut kan man känna efter om något sitter löst. Skimmingsutrustningen är ofta bara fasttejpad och lossnar ganska lätt.

– Egentligen är det enklaste sättet att alltid skydda sin kod. Utan koden kan de skimma bäst de vill, de kan ändå inte göras några uttag. Så håll en hand för när du slår in den, säger Jan Olsson.

Följ ämnen i artikeln