Bedragarna slår till – mot mackarna

Publicerad 2013-07-31

Shells bensinstationer har drabbats av en bluffvåg i sommar.

Bedragare har monterat skimningsutrustning på en rad stationer – inte ont anande kunder har sedan stått hjälplösa när deras bankkonton länsats utomlands.

Minst åtta av Shells bensinstationer har varit utsatta för bedrägerierna under sommaren, rapporterar Expressen/GT.

– Vi har varit förskonade i nästan alla år. Men det här är väldigt modern utrustning, det modernaste som buset har, säger Jonas Sidenå, vd för ST1 Energy AB som driver Shellmackarna, till Aftonbladet.

"Det är förjäkligt"

Den teknologiska skimningsutrustningen monteras på betalautomaten – och tar över kundernas uppgifter. Kontouppgifterna används sedan vid uttag i länder som Mexiko och Kambodja.

– Vi tycker det är förjäkligt. På alla ställen där man hanterar bankkort är det risk för skimning. Vi investerar flera miljoner per år i motåtgärder. Men det här hann vi inte med. I bland är buset lite före, säger vd:n Jonas Sidenå.

Han berättar att de har kommit över skimningsutrustning på en bemannad Shellstation. Var eller när vill han inte berätta.

Förhoppningen är att bedrägerierna nu ska minska.

Koden är en förmögenhet

Sommaren är högsäsong för skimningsbluffarna.

– Vi märker mer försök på somrarna, säger Jonas Sidenå.

Hur ska kunderna skydda sig mot bedrägerierna?

– Alla kunder som använder bankkort ska se sin kod som en förmögenhet. Det vill säga: skydda koden, säger vd:n.

"Ska smälta in i miljön"

På polisens bedrägerisamordning i Stockholm säger de att det inte bara är Shellmackar som är drabbade. Skimning mot bensinstationer är en vanlig företeelse.

Metoderna har varit olika genom åren. Under en period för några år sedan var det vanligt att öppna upp automaterna och placera utrustningen på insidan.

Nu applicerar bedragarna någon form av utrustning på utsidan av automaterna.

– Den är gjord på så sätt att den ska smälta in i miljön. Dels skimningsutrustning som läser av kortets magnetspår, dels någon form av kamera som filmar koden, säger Evert Norberg som är förundersökningsledare vid bedrägerisamordningen.

Följ ämnen i artikeln