Läs chatten om budgeten

Publicerad 2013-09-18

Aftonbladets privatekonomiska expert Annika Creutzer svarade på läsarnas frågor

Annika Creutzer.

Onsdag 18 september, 2013

Aftonbladet:

Nu startar vi chatten!

Kommentar från Kerstin:

När börjar ändringarna i budgeten gälla?

Annika Creutzer: 

Om förslagen går igenom i riksdagen så börjar de flesta av dem gälla från och med årsskiftet. Omröstningen om budgeten brukar vara under andra veckan i december.

Kommentar från Michael:

När presenterar oppositionspartierna sina skuggbudgetar?

Annika Creutzer: 

Exakta dagar är inte spikade men enligt pressansvarig för s i Riksdagen så läggs förslaget under första veckan i oktober.

Kommentar från Gustav:

Finns det stora skillnader mellan satsningarna i denna budget jämfört med de i förra årets höstbudget, och i så fall vilka?

Annika Creutzer: 

Förra årets budget var mer försiktig. Främst för att det var ett mer oroligt ekonomiskt läge i vår omvärld. Men årets budget är också en valbudget men lite till de allra flesta.

Kommentar från mona:

hur stor blir skattesänkning för den som har en lön under 25 000 kr

Annika Creutzer: 

Den som tjänar 20000-25000 får en skattesänkning på ungefär 170-190 kr/mån.

Kommentar från Guest:

hur mycket höjs försörjningsbidraget?

Annika Creutzer: 

Det är ingen särskilt extra höjning av försörjningsbidraget utan, som jag förstår, så höjs det brukligt med prisökningarna (levnadsomkostnaderna).

Kommentar från Henrik

Vilka blir de allra största nyheterna i denna budgeten?

Annika Creutzer: 

I pengar: jobbskatteavdraget. Dessutom höjningen av brytpunkten för statlig skatt. Sänkt a-kasseavgift ger många ett antal hundra kronor i månaden i sänkt avgift. Sänkt skatt för pensionärer. Möjlighet för pensionärer och studenter att tjäna mer pengar utan sänkta bidrag. Sänkt skatt för svenskar i utlandet med inkomster och pensioner från Sverige. Olika jobbsatsningar.

Kommentar från Karl:

Vad händer för de som är långtidssjukskrivna? De som går på aktivitetsersättning?

Annika Creutzer: 

Inga särskilda förändringar. Det blir med det femte jobbskatteavdraget också större skillnad i pengar efter skatt mellan de som arbetar och de som sjuka eftersom sjukersättning skattas med en högre nivå än arbetsinkomst.

Kommentar från Mikael

Är det något parti som har förslag på en förmögenhetsskatt, för typ 35000 och uppåt?

Annika Creutzer: 

Ja, vänsterpartiets Jonas Sjöstedt har fört fram att vi borde få tillbaka förmögenhetsskatten. Tidigare var det skatt på nettoförmögenhet på över 1,5 miljoner kronor.

Kommentar från Michael:

Varför höjer man gränsen för statlig inkomstskatt? Det ger ju bara mer pengar till de som redan är rika. Kanske något man kan göra om staten har pengar över, men nu lånar de ju allt. Vad ska det hjälpa mot?

Annika Creutzer: 

Sänkt brytpunkt för statlig skatt gör att de som tjänar mer än cirka 36 000 kronor får lägre skatt. Enligt forskning som finansdepartementet låtit göra vill de med högre inkomster arbeta mer om skatten sänks på detta sätt, jobbskatteavdraget påverkar mer dem med lägre inkomster. Det ska också stimulera fler att plugga till yrken som kräver lång utbildning (stora studieskulder).

Kommentar från Johanna:

Hej! Vad blev sagt om dem nya 3:12 reglerna för företagare och dess utdelningsutrymme?

Annika Creutzer: 

Det är ett förslag lagt som inte påverkar förenklingsregeln. De som inte använder den påverkas om de äger mindre än 4 procent av företaget. Däremot blir lönesumman inte styrande på det sätt som fanns i det tidigare förslaget. Det blir nog en del debatt om det nuvarande förslaget och slutresultatet efter utskottsbehandling kan bli justerat.

Kommentar från Aladdin&Jason:

Hur ser framtiden ut för RUT-avdraget?

Annika Creutzer: 

S, V och Mp har tidigare pratat om slopad rut men vi får se om det finns skarpa förslag med i deras budgetförslag. S har sagt att förmåner som vi vant oss vid vill de inte ta bort.

Kommentar från saga fredlund:

Hur tänker du ang skolbudgeten? Jag tycker att det borde bli en högre budget ang skolan. Det borde finnas mera och bättre matreial. Vad säger du om det?

Annika Creutzer: 

Den frågan är utanför mitt område. Har inga åsikter om skolpolitik.

Kommentar från Sandro:

Vad händer om man inte håller budgeten, eller en viss budgetpost? Måste regeringen be riksdagen om godkännande igen?

Annika Creutzer: 

Det läggs en reviderat budget på våren. Det är också prognoser i en del beslut och kostnaden kan bli högre om till exempel fler blir sjuka eller svenska företag går sämre och fler förlorar jobbet. Om det blir mycket dyrare än budget så påverkar det statens lånebehov. Men, nej man behöver inte gå tillbaka och få nytt godkännande.

Aftonbladet:

Nu tar vi den sista frågan.

Kommentar från arbetslös:

Har det verkligen skapats några som fler arbeten genom jobbskatteavdragen eftersom arbetslösheten har stigit.

Annika Creutzer: 

Ett syfte är att de som har ett arbete ska vilja arbeta fler timmar. Skillnaden mellan a-kassa och lön blir också större och förhoppningen är att fler tar jobb som kanske har en lägre lön än de hade innan istället för att fortsätta med a-kassa. Det finns mycket forskning som visar på effekt. Men effekten blir mindre för varje jobbskatteavdrag.

Annika Creutzer: 

Tack för alla intressanta och varierande frågor!

Aftonbladet:

Tack till Annika och alla er som deltagit i chatten!

Följ ämnen i artikeln