Greklands kris sprider sig
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-28
Greklands läge blir alltmer förtvivlat och trycket är därför hårt mot Tyskland, som hittills skickat dubbla signaler om sin villighet att hjälpa sin eurozonspartner.
Samtidigt sprider sig den grekiska krisen.
I en allt skakigare eurozon sjönk euron på onsdagen till årslägsta i förhållande till dollarn. Sent på eftermiddagen kom också beskedet att kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's sänker Spaniens kreditvärdighet för långsiktig upplåning från AA+ till AA.
– Hela eurozonen är just nu skadeskjuten av det som händer i Grekland och det här blir en bekräftelse på att vi har ytterligare problem med statsfinanserna bland euroländerna, konstaterade SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist efter beskedet om Spanien.
120 miljarder
Dagen innan hade Grekland fått sitt kreditbetyg rejält sänkt. Likaså Portugal, om än något lindrigare – och portugiserna belönades på onsdagen av marknaden med mindre tryck efter det att socialistregeringen meddelat att den tänker samarbeta med oppositionen för att reda ut krisen.
Något lättade faktiskt också trycket på Grekland efter uppgifter om att EU:s och IMF:s räddningspaket kan uppgå till hela 120 miljarder på tre år.
Det var efter det att Dominique Strauss-Kahn, chef för Internationella valutafonden (IMF), och Jean-Claude Trichet, chef för Europeiska centralbanken (ECB) under sitt besök i Berlin träffat tyska parlamentariker, som uppgifter läckte ut om att IMF-chefen bedömer att det tre-åriga räddningspaketet är värt 100–120 miljarder euro.
Tyska skattepengar
Det bidrog till att stärka euron något och att en smula sänka de extremt höga räntor som Grekland måste betala för att låna på marknaden.
Tidigare har det varit klart att alla euroländer tillsammans med IMF är villiga att låna ut runt 45 miljarder euro till Grekland i år. Men det har varit frågetecken kring hur mycket pengar det blir under stödpaketets andra två år.
Det marknaden nu väntar på är att Tyskland, som ska bidra med en stor del av pengarna, slutar skicka ut dubbla signaler och ger klart besked om huruvida landet är med eller inte.
– Det är absolut nödvändigt att bestämma sig väldigt snabbt, sade Trichet på en pressträff i Berlin.
Förbundskansler Angela Merkel gick motvilligt med på räddningspaketet vid ett tidigare möte i Bryssel, men nu väntar delstatsval och hon vet hur starkt motståndet är mot att tyska skattepengar ska betala notan för slösaktiga greker. Och hon kan inte alls vara säker på att det tyska parlamentet ger grönt ljus för att ställa upp med lån.
Grekisk balansgång
I Aten fortsatte EU-kommissionen, ECB, IMF och de grekiska myndigheterna att göra de sista förberedelserna för att kunna sjösätta räddningspaketet som Grekland bett om. Kraven är hårda på att landet som motprestation genomför både skattehöjningar och besparingar och dessutom tar itu med dålig skattemoral, statistikfusk och andra brister i ekonomin.
Det är en svår balansgång för den grekiska regeringen som desperat behöver pengarna, men samtidigt möts av protester och strejker på hemmaplan och inte vill passera smärtgränsen för vad grekerna tål.
TT