Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fortsatt prisfall på bostadsrätter

Uppdaterad 2017-09-19 | Publicerad 2017-08-14

Under sommaren har priserna på bostadsrätter fallit med flera procent.
Men trenden lär inte fortsätta i höst.
– Försäljningen av bostadsrätter brukar öka och följer vi tidigare års mönster brukar vi se en viss återhämtning, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under juli månad sjönk bostadsrättspriserna med en procent och på tre månader har de sjunkit med två procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Det har varit lugnare prissättningar både i Stockholm och Göteborg, så där finns det en trend även om det är en sommarmarknad, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Samtidigt stod villapriserna stilla i juli och ökade med två procent de tre senaste månaderna.

Färre tror på höjda priser

De sjunkande priserna på bostadsrätter lär dock komma ikapp i höst, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Försäljningen av bostadsrätter brukar öka och följer vi tidigare års mönster brukar vi se en viss återhämtning, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrättspriserna har stabiliserats under hela året. Om det blir någon större uppgång i höst är svårt att säga än så länge.

Färre hushåll tror att bostadspriserna kommer att stiga under det kommande året, visar SEB:s boprisindikator för juli månad. 69 procent av de tillfrågade hushållen tror på stigande priser, jämfört med 73 procent i juli. Nu tror elva procent på fallande priser.

Men Johan Engström på Fastighetsbyrån tror inte att det kommer att bli någon större nedgång i höst.

Det påverkar priserna

Att det byggs en hel del nya bostäder i större städer påverkar prissättningen. Blir det en ny reglering på marknaden eller höjda räntor menar han att det också kommer att påverka priserna.

– Sådana saker påverkar såklart priserna, liksom efterfrågan i storstäderna. Men där ser vi inte att det går ner, det är fortfarande en stor efterfrågan på bostäder, säger han.

Han anser att varje enskild köpare och säljare bör ta hänsyn till sin egen situation.

– Det konkreta är väl som alltid att göra en bra egen analys kring vad du vill ha och vad du är villig att betala för. Det tror jag är de viktigaste delarna. Kommer det nya skuldkvotstak, som det har diskuterats, får vi se vad som händer. Det kommer naturligtvis att påverka och är du orolig för det behöver du som köpare se över de delarna.

Se över föreningens utveckling

Johan Engström tror att många köpare glömmer bort att titta på hur bostadsrättsföreningars utveckling ser ut, då själva objekten har varit intressantare.

– Det har varit så hett kring objekten att man inte har gett sig själv tid att titta på vad man faktiskt köper. Det förs en rätt stor debatt, och inte minst försöker vi jobba aktivt kring budgivningen, så att man får tid att sätta sig in i frågorna. Det är en debatt som tydligt visar att det behövs mer kunskap och information om vad det är man köper.