Rekordförsäljning av bostadsrätter och villor
Uppdaterad 2017-09-19 | Publicerad 2017-07-14
Rekordmånga bostadsrätter och villor säljs.
Priserna fortsätter att öka kraftigt.
– Det kommer att finnas ett stort överskott på dyra, fina lägenheter, men väldigt få som har råd att köpa dem, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.
Över 82 000 bostadsrätter och villor har sålts hittills i år – en ny rekordnivå. Det totala försäljningspriset har ökat med närmare tio procent jämfört med första halvåret 2016. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.
”Villorna bli populärare”
Bostadsrätter och villor såldes för sammanlagt 226 miljarder kronor mellan januari och juni i år.
– Det är mycket pengar vi talar om. Det är rekordantal, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.
Men den senaste månaden har priserna på bostadsrätter minskat med en procent i hela landet, medan villapriserna har ökat med en procent.
– Man börjar omvärdera boendet. Villorna blir populärare för folk tänker att bostadsrättspriserna har börjat bli så dyra att de tänker att det lönar sig mer att köpa en villa, säger Hans Flink.
Men han tror inte att prisnedgången på bostadsrätter kommer att hålla i sig. Det handlar helt enkelt om en säsongsdipp.
– De allra exklusivaste kommer inte ut på marknaden den här tiden på året. Både säljare och köpare avvaktar tills semestern är slut och skolorna är igång igen.
Två till priset av en
Även om bostadspriserna procentuellt sett har gått ned något i Stockholm de senaste tre månaderna, medan de har gått upp i Göteborg och Malmö, är det prismässigt fortfarande lika dyrt att köpa en bostad i huvudstaden.
Köper du en bostadsrätt på 100 kvadratmeter i Stockholm kan du få två lika stora lägenheter i Göteborg och Malmö för samma pris.
– Stockholm måste vänja sig av med de här siffrorna. De är inte rimliga, säger Hans Flink.
Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, tror inte heller att prisnedgången på bostadsrätter som syns just nu i hela riket kommer att fortsätta.
”Största hindret på bostadsmarknaden”
– Man ska köpa och sälja efter behov. Ofta när man gör det tittar man på hur det ser ut på marknaden, men man ska inte stirra sig blind på nedgången som är just nu, säger hon.
Hon menar att bolånetak och amorteringskrav kan ha haft en viss påverkan på prisnedgången.
Att det finns ett underskott på villor och att många äldre väljer att bo kvar i sina hus, då de inte har råd att flytta till en bostadsrätt, ger också effekter på marknaden.
– Inlåsningseffekten på de skatterna som vi har i dag slår hårt. Man har inte råd att flytta till en bostadsrätt. Det ser jag som det största hindret på bostadsmarknaden just nu.
Framöver tycker Tanja Ilic att det är viktigt att se till så att det finns en balans i nyproduktionen. Annars riskerar det att bli för många bostadsrätter.
– Det kommer att finnas ett stort överskott på dyra, fina lägenheter, men väldigt få som har råd att köpa dem. Det är inte bra, det måste finnas en mix.