Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Hos Brittmari blir det gamla som nytt igen

Årets julklapp får vintageentusiaster att jubla

Publicerad 2018-12-01

ETT VINTAGETYGERNAS MECKA I Brittmarie Tjernlunds färgsprakande syateljé finns en samling vintagetyger som ständigt växter och här skapas både stort och smått av de tyger hon samlat på sig. – Jag har alltid sytt – både kassar, klänningar och tunikor och tagit hand om det som finns. Jag syr vad som helst, i stort sett allt.

När barnen flyttade ut fick hon plats med sina vintagetyger.

Nu fyller de hylla efter hylla i två rum med designklassiker som 10-gruppen, Carl Johan de Geer och Marimekko.

– Jag har hållit på i många år med återanvändning. Det är många som hör av sig och vill sälja – och så köper jag ständigt nya tyger. Jag kan inte kasta ­något, säger Brittmari Tjernlund.

Att årets julklapp är det åter­användningsbara klädesplagget ­avslöjades i veckan. Något som ­fick alla som värnar om miljön och ­avskyr vårt slit och släng-samhälle att jubla. 

En av dem är Brittmari Tjernlund, 67, som går under Randiga tråden på nätet.

– Det är toppen! Det har ju ­funnits i alla tider, att vi har återvänt. Fast det är roligt att det har kommit på tapeten igen, säger hon.

– Jag har alltid hållit på. Jag har ett stort förråd av vintagetyger. Jag har så mycket att jag känner att jag måste bli av med lite, säger hon.

Idel designertyger

Det är idel kända designer i hyllorna i de två rummen på ­totalt 37 kvadrat i radhuset söder om Stockholm. Här finns förutom 10-gruppen, de Geer och Marimekko också tyger av bland andra Sven Fristedt och Ritva Wahlström.

– Sedan får jag något ryck och syr när andan faller på och jag tänker att ”det här blir kul”. Jag har alltid sytt både kassar, klänningar och tunikor och tagit hand om det som finns. Jag syr vad som helst – i stort sett allt. 

En del av det hon syr säljer hon på nätet, en del i en ­väninnas butik. 

– Det är också kul med alla tjejer i ­alla åldrar som hör av sig och vill köpa ­tyger. Jag måste bli av med tyger. Jag tänker: ”Vem sjutton ska ta över det här?!” Det är ju så också. Bara det hamnar i rätta händer, om någon vill köpa då säljer jag, säger Britt­mari.

Märker ett ökat intresse

Magdalena Eriksson, ägare till Evergreen i Göteborg – ”äldsta ­second hand-butiken” – säger:

– Jag har i min karaktär att jag gillar att ta hand om det som ­redan finns. Jag tyckte att det var ett sånt flöde med stor konsumtion och tänkte ”Vart tar dessa kläder vägen?”. Och sedan att det ger en större frihet och flexibilitet att klä sig individuellt och kanske i förlängningen skapa sig sitt eget ­mode.

– När man bläddrar i gamla ­tidningar från 1960-talet med ­Gunilla Pontén och andra stora namn så fanns det en spalt där man gav kunderna råd om hur man kunde sy om sina kläder. Och tittar man i till exempel Damernas värld från 1960-talet fanns det en stående spalt där kunderna ställde frågor som ”Hur ska jag förnya min gamla jacka?” och liknande.

Magdalena Eriksson i sin butik i Göteborg.

Magdalena Eriksson öppnade sin butik i december 1993, där ­inriktar hon sig på vintage från 1950-, 1960- och 1970-talen. Även hon har märkt av att fler och fler intresserar sig för second hand. Även som julklappar och presenter.

Lite smygande

– Det började faktiskt lite smygande för två, tre år sedan. Det har blivit mer legitimt att handla julklappar eller över huvud taget presenter i andra hand. Då köpte man kanske mer accessoarer. Nu är det jackor och andra kläder som gäller. Så att nu att man nu har ­utnämnt andrahandskläder, eller återvunna kläder, som årets julklapp det är vi väldigt ­glada för, säger Magdalena Eriksson.

– Företeelsen med second hand-kläder är väldigt gammal, intresset har alltid funnits. I slutet av 1960- och 1970-talet var det väldigt stort. Men nu har intresset ändrat ­karaktär, man ser på kläder på ett helt annat sätt. På ett mer modemässigt sätt. Det måste ­vara rätt modell, kunderna är väldigt medvetna.

Gucci ett dragplåster

Och det är stora designhus som Marc Jacobs och Gucci som hjälpt till att öka intresset för vintage, menar Magdalena Eriksson.

– Jag tror att ­ursprunget kommer ifrån att stora designer ­började gräva i gamla arkiv och hämta inspiration till nyproduktion därifrån. Det var kanske för sju, åtta år sedan. Tittar man till exempel på Guccis senaste ­kollektion, är det är ju rena rama second handen designmässigt, säger hon.

– Marc Jacobs har också tittat på och flörtat designmässigt med vintage och då började andrahandskläder legitimeras som ­någonting fint, det blev rumsrent att hitta ursprungsplagg i andra hand.

Här är årets julklapp genom tiderna

1988: Bakmaskinen

1989: Video­kameran

1990: Woken

1991: Cd-­spelaren

1992: Tv-spelet

1993: En doft (parfym)

1994: Mobiltelefonen

1995: Cd-skivan

1996: Internetpaketet

1997: Det elektroniska husdjuret

1998: Dataspelet

1999: Boken

2000: Dvd-­spelaren

2001: Verktyget

2002: Kok­boken

2003: Mössan

2004: Den platta tv-n

2005: Ett pokerset

2006: Ljudboken

2007: Gps-mottagaren

2008: En upplevelse

2009: Spik­mattan

2010: Surfplattan

2011: Den färdigpackade matkassen

2012: Hörlurarna

2013: Råsaft­centrifugen

2014: Aktivitets­armbandet

2015: Robot­dammsugaren

2016: Vr-glas­ögonen

2017: Elcykeln

2018: Det återvunna plagget