Unga ljuger oftare om jobbmeriter
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-27
Blev din dammiga skolengelska plötsligt ”flytande affärsengelska”?
Och broderade du ut lite om hur ansvarsfullt ditt förra jobb var?
I så fall är du inte ensam.
En ny studie visar att många ljuger när de söker jobb. Allra mest ljuger de unga.
Det skarvas och ljugs friskt när svenskarna sätter ihop sin jobbansökningar och cv:n. Det visar en undersökning gjord av Manpower och Kairos Future.
Allra vanligast är att en sökande överdriver intresset för arbetsplatsen ifråga.
– Skriver du att ”det har alltid varit min dröm att jobba här” och vi sedan på intervjun märker att du inte vet någonting om företaget, ja, då är det ju en klar nackdel för dig, säger Hans Makander informationschef på Manpower.
Kvinnor tonar ner
Andra områden där sökande enligt undersökningen gärna överdriver lite är personliga egenskaper och språkkunskaper.
– Det finns tester man kan göra, så det bästa är att vara så sanningsenlig som möjligt där, säger Hans Makander.
En spridd uppfattning är att kvinnor ofta nedvärderar sina egna kunskaper. Och Hans Makander medger att många är rädda för att framhålla sina förtjänster.
– Det är lite den svenska mentaliteten att man inte ska berätta hur bra man är, utan det ska man visa. Man ska inte var för hård när man bedömer sig själv. Ibland kan det vara bra att ta hjälp av någon, säger Hans Makander.
Kollar inte alla betyg
Mindre vanligt är att man ljuger om sin studiebakgrund och vilka tidigare arbeten man haft. I enstaka fall förekommer förfalskningar av examensbevis och betyg.
– Men då blir det polisanmälan.
Hur ofta kollar ni äkthet i intyg och betyg?
– Vi kollar inte varenda betyg. Det gör vi bara om vi anar att det är något skumt. Men betyg i all ära, de är egentligen bara viktiga vid första jobbet. Därefter är det ju erfarenheter och referenser som är det viktiga.
Undersökningen visar en tydlig skillnad mellan yngre och äldre. 20-åringar tycker det är mer okej att skarva med sanningen i ansökningar.
– Det kan vara en attitydförändring, att det finns en trend mot ett större ljugande. Eller så är det helt enkelt att man är ung och kaxig, kanske inte har haft något jobb och behöver överdriva, säger Hans Makander och påpekar att vi också är mitt inne i en lågkonjunktur där konkurrensen om jobben är hård.
Är det här skarvandet och ljugandet ett problem?
– Större företag lägger mycket tid på en anställning. Vi gör ju alltid referenstagningar och ingående intervjuer. Men mindre företag som inte har tid och ork kan råka mer illa ut. Och det är inte bra för individen heller, risken är ju att man hamnar på helt fel plats, säger Hans Makander.
Har du skarvat i en