Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Experterna om nästa räntesänkning: ”Kassaskåpssäkert”

Publicerad 11.07

Inflationen är under målet och att Riksbanken sänker räntan är ”kassaskåpssäkert”.

Men hur mycket, och när?

Så här säger förståsigpåarna.

Det är Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, som utbrister ”kassaskåpssäkert” när han får sia om nästa räntebesked om två veckor. Efter dagens inflationssiffra, som landade på 1,2 procent (målet är 2 procent) är han övertygad: Räntan kommer att sänkas, så är det bara.

– Det som är den intressanta frågan är om Riksbanken går fram med en dubbelsänkning med 0,5 procentenheter, eller om han stannar på 0,25 procentenheter. Om man lyssnar på Erik Thedéen och de andra ledamöterna så är det ju den här gradvisa anpassningen som är att föredra. Och när Riksbanken säger gradvis så är det 0,25 procentenheter.

Tre faktorer: Då kan räntan dubbelsänkas

Tre saker talar egentligen för en dubbelsänkning, men ingen av faktorerna är särskilt troliga, fortsätter Bergqvist:

– Dels om du har tecken på att tillväxten, till exempel vad som händer på arbetsmarknaden, uppvisar tendenser till att tvärnita. Och det ser vi inte riktigt, det bromsar in men vi ser ingen tvärnita. Men en tvärnit skulle motivera att man påskyndar anpassningen nedåt av räntan.

– Det andra skälet är om du ser någon typ av problem i det finansiella systemet. Då kan det också vara motiverat att gå snabbare fram och anpassa räntan.

– En tredje faktor som spelar roll är det amerikanska räntebeskedet nästa vecka. Det är ju också kassaskåpssäkert att de sänker räntan. Men det spekuleras också i att de kan gå fram med en dubbelsänkning. Jag tror ju inte det, men skulle nu den amerikanska centralbanken på onsdag nästa vecka sänka med 0,5 procentenheter tror jag att pressen ökar på Riksbanken att veckan göra samma sak.

”Alltför stor krissignal”

Andra röster talar också för att en enkelsänkning är det troligaste alternativet.

– En dubbelsänkning tror jag skulle bli en alltför stor krissignal, där är vi inte. Men räntesänkningarna bör fortsätta i små steg, även efter årsskiftet, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg är inne på samma spår:

– Det här beskedet i dag ger Erik Thedéen, riksbankschefen, råg i ryggen att fortsätta med räntesänkningarna och kanske att den kommer att sänkas nu vid varje möte. Det är ytterligare tre möten som de har under hösten och början på vintern, säger Alexandra Stråberg.

Riksbankschefen Erik Thedéen.

Däremot tror Alexandra Stråberg inte på en dubbelsänkning.

– Jag tror inte att man kommer göra en dubbelsänkning utan fortsätta med det här. Det är ganska bra att ha lite krut kvar i de här räntesänkningarna. Om någonting skulle hända i världen kan det vara bra att ha lite krut kvar och sänka rejält, säger Alexandra Stråberg i Aftonbladets sändning.

Facket kritiskt: ”Dags att ta större kliv”

Från fackförbunden låter de annorlunda. De hoppas åtminstone på en dubbelsänkning redan nu i september.

”Inflationen kan bita sig fast på en för låg nivå om Riksbanken inte agerar i tid. Dags att ta ett större kliv och sänka med 50 punkter”, skriver Håkan Regnér, chefsekonom på Saco, i ett mejl.

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, håller med.

”Det står allt mer klart att Riksbanken tidigare var för aggressiva i sina höjningar av styrräntan. Om inflationen fortsätter att vara lägre än förväntat bör Riksbanken också överväga en dubbelsänkning”, skriver han i ett sms till TT.

Följ ämnen i artikeln