Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Inflationen sjunker igen – under Riksbankens mål

Ekonomen varnar – och ger tummen upp: ”Väldigt positiva nyheter”

Uppdaterad 08.54 | Publicerad 07.35

Inflationen sjunker i Sverige.

I augusti låg KPIF-måttet på 1,2 procent.

Men ekonomer varnar nu för en alltför låg inflation.

”Varningslampor börjar lysa”, skriver SEB:s Robert Bergqvist på X.

Inflationen enligt

KPIFKPIF är det mått som Riksbanken vill ha ner till 2 procent. Där räknas inte förändringar av bolåneräntor in. ligger på 1,2 procent i augusti, enligt nya siffror från SCB.

– Inflationstakten sjönk i augusti, vilket till stor del kan förklaras av lägre energipriser, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett uttalande.

Det är en nedgång från juli då den var 1,7 procent. Även KPI-indexet, där även förändringar av boräntor räknas in, sjönk. Det måttet ligger nu på 1,9 procent.

”Varningslampor”

Nu är inflationen alltså under Riksbankens mål om 2 procent. Enligt dem själva är det, precis som en hög inflation, inte heller bra med en alltför låg.

”Om inflationen är mycket låg och lönerna inte kan sänkas blir det svårare att anpassa löneförhållandena – de relativa lönerna mellan olika yrken, företag och branscher. Detta gör det svårare att locka arbetskraft till de delar av ekonomin där de gör störst nytta. I förlängningen kan detta medföra både högre arbetslöshet och sämre produktivitetsutveckling”, skriver Riksbanken på sin hemsida.

Det varnar nu Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, för.

”Varningslampor börjar lysa för en alltför låg inflation”, skriver han på X.

För Aftonbladet utvecklar han resonemanget:

– Det finns ju en risk att inflationen helt enkelt blir för låg. Att vi nästan kommer tillbaka till den situation vi hade före pandemin där vi hade många år med en inflation som inte riktigt ville ta sig upp till 2 procent. Det tvingar ju Riksbanken att hitta på massa kreativa lösningar som minusränta och sedelpressa. Och dit vill man ju inte tillbaka.

En annan sak som han tror oroar Riksbanken är det som kallas inflationsförväntningar, alltså vad inflationen tros ligga på framåt, på två-fem års sikt.

– Då kan man också där se att vi ligger lite under inflationsmålet. Om de här framåtblickande indikatorerna sänder signaler om att man inte tror att man kommer tillbaka till 2 procent utan att inflationen hamnar lägre än 2 procent så tror jag att Riksbanken blir lite stressad.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB.

”Dags att ta ett större kliv”

Även Håkan Regnér, chefsekonom på Saco, tycker att augustisiffrorna är lite väl låga:

”Inflationen kan bita sig fast på en för låg nivå om Riksbanken inte agerar i tid. Dags att ta ett större kliv och sänka med 50 punkter”, skriver han i ett mejl.

Felicia Schön på Avanza är inne på liknande spår – hon tycker att Riksbankens åtstramande penningpolitik bör lättas genom en dubbelsänkning av styrräntan.

”Samhällsekonomin går på knäna med en ekonomi som inte utvecklas, hög arbetslöshet och företag som håller fast med en skör tråd. Jag förstår inte varför man är så rädd för att rädda svensk ekonomi att gå omkull”, skriver hon.

Felicia Schön.

Tror inte på dubbelsänkning

Alexandra Stråberg är chefsekonom på Länsförsäkringar. Hon menar att det är en jättebra siffra som vi ser nu.

– Det vi hade trott var att de skulle hamna på 1,3, det kan tyckas var små skillnader men det som är viktigt att ta med sig är att det är tredje månaden i rad som inflationen kommer under Riksbankens mål, säger Alexandra Stråberg till Aftonbladet.

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg.

Enligt Alexandra Stråberg skulle det kunna bli ytterligare räntesänkningarna för Riksbanken i höst.

– Det här beskedet i dag ger Erik Thedéen, riksbankschefen råg i ryggen att fortsätta med räntesänkningarna och kanske att den kommer sänkas nu vid varje möte. Det är ytterligare tre möten som de har under hösten och början på vintern, säger Alexandra Stråberg.

Däremot tror Alexandra Stråberg inte på en dubbelsänkning.

– Jag tror inte att man kommer göra en dubbelsänkning utan fortsätta med det här. Det är ganska bra att ha lite krut kvar i de här räntesänkningarna. Om någonting skulle hända i världen kan det vara bra att ha lite krut kvar och sänka rejält, säger Alexandra Stråberg.

”Väldigt positiva nyheter”

SEB-ekonomen Robert Bergqvist vill dock poängtera att dagens inflationssiffra i mångt och mycket är positiv, inte minst för hushållen.

– Lönerna i Sverige växer med ungefär 4 procent i årstakt, enligt Medlingsinstitutet. Och så har vi en inflationen enligt KPI som stiger med 1,9 procent, vilket innebär att hushållens köpkraft är påtaglig just nu. Och det här är ingenting som vi märker direkt i plånböckerna, men vi kommer gradvis att märka av att pengarna räcker längre med de här inflationsutfallen och det är väldigt positiva nyheter. 

Följ ämnen i artikeln