Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Här är okända knepet som pressar ner boräntan

Uppdaterad 2020-03-11 | Publicerad 2017-04-12

Inför ditt räntebesök med banken - begär ut en kreditupplysning på dig själv.

Det finns ett okänt knep som du kan ta till om du vill pressa ner din boränta.
Begär ut en kreditupplysning på dig själv.
– Ju bättre kreditvärdighet du har ju större möjligheter har du att få en bra ränta eller ett lån över huvud taget, säger Siri Bengtsson på kreditupplysningsföretaget UC.

Du kan spara tusenlappar på att pruta ner ditt bolåneränta. Men det är lättare sagt än gjort. Snittränta hos Sveriges banker ligger just nu på 1,58 procent för den rörliga tremånadersräntan.

Enligt Avanza ligger snittprutaren på 1,30 procents ränta.

För att komma dit finns ett okänt knep som de allra flesta glömmer bort att använda. Att begära ut en kreditupplysning på sig själv.

– Ju bättre kreditvärdighet du har ju större möjligheter har du att få en bra ränta eller ett lån över huvud taget, säger Siri Bengtsson på kreditupplysningsföretaget UC.

Majoritet har bästa kreditbetyget

Det du gör är nämligen att begära ut exakt samma information som banken införskaffat. Kreditbetyget kan nämligen hjälpa eller stjälpa dina lånechanser men också höja dina möjligheter att få ner räntan ytterligare.

Kreditbetyget är ett mått för sannolikheten att du får en betalningsanmärkning inom tolv månader.

– Det bygger på en rad olika parametrar. Du ska ha en stabil inkomst, stabil lånebild, regelbundet amorterar dina lån och ha en stabil utveckling av dina lån.

Betyget delas sedan in i fem kategorier, från svag till utmärkt.

– I dag ligger 80 procent inom de två bästa riskklasserna som är ”mycket bra” och ”utmärkt”. Det är samma sak som banken ser om dig. Det är kreditvärdigheten som du har när du kommer dit. Om man som privatperson går in i ett möte med mycket bra eller utmärkt kreditbetyg kan du känna dig stark och stolt. Chansen att du ska få en betalningsanmärkning är väldigt liten och därför kan du få en bra ränta utifrån dina förutsättningar. Sen är det självklart även andra parametrar som banken väger in.

Än så länge är det få som använder kreditbetyget som prutredskap. Jämfört med utomlands där de allra flesta har koll på sin ”credit score”, kreditbetyg.

– I Sverige är det fortfarande lite nytt för oss.

Betyget försämras inte av bankerna

Avanzas sparekonom Claes Hemberg:

– Kreditbetyget är en av alla saker som är bra att ha med sig. Många går till banken och är för naiva och oförberedda. Ta även med dig din budget och uppgifter om vad du har för utgifter en vanlig månad. Det är bra för att visa vad man tål för en stigande ränta. Säg också att du behöver pruta på räntan för att få mer pengar över så du klarar av stigande räntor om två tre år. Det visar på ansvarstagande.

Sist men inte minst, glöm inte bort att kontakta flera banker och ta med dig ditt kreditbetyg överallt.

Att flera olika banker tar ut kreditupplysning försämrar nämligen inte ditt kreditbetyg.

– Olika kreditupplysningar får olika betydelse. Du kan ta flera kreditupplysningar i samband med att du ansöker om bolån utan att det försämrar din kreditvärdighet. Alla har på så sätt möjlighet att vara ute och jämföra räntor för bolån. Om du däremot ansöker om att betala på avbetalning, privatlån eller kreditkort under en kort tid, så ser du väldigt kreditaktiv ut och det försämrar betyget, säger Siri Bengtsson.

Så får du upp din kreditvärdighet

1. Minska dina skulder. Ditt kreditbetyg påverkas av hur stora skulder du har. Genom att minska på dina skulder förbättras sakta med säkert din kreditvärdighet.

2. Minska antalet krediter. Hur många krediter du har påverkar också ditt kreditbetyg. Har du många små lån kan det vara bättre att lägga ihop dem till ett litet större lån. Det är bra att du avslutar krediter som du inte använder.

3. Sök inte krediter i onödan. Ett stort antal kreditupplysningar på kort sikt kan försämra ditt kreditbetyg.

Däremot har olika typer av kreditupplysningar olika betydelse. Om du till exempel ska köpa en bostad och förhandlar boränta hos flera olika banker så kan du ha flera upplysningar för bolån utan att det påverkar din kreditbetyg negativt.

4. Minska användandet av dina krediter. Hur stor andel av dina beviljade krediter som du utnyttjar påverkar ditt kreditbetyg. Försök att löpande betala av till exempel kreditkorsskulder.

5. Undvik att köpa på avbetalning. Att köpa på avbetalning är det samma som att ta en kredit och du får dessutom ytterligare en fråga på din kreditupplysning. Spara hellre tills du har råd att köpa det du vill ha.

6. Undvik betalningsanmärkningar. Om du har betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden påverkar det ditt kreditbetyg. De till att inte få nya anmärkningar och håll koll på när gamla anmärkningar försvinner.

7. En stadig inkomst är en fördel. Inkomsten är inte helt lätt att bestämma över. Men en stadig inkomst ökar självklart möjligheterna att betala tillbaka lån och krediter. Kreditbetyget tar hänsyn till storleken och utvecklingen av din inkomst.