Risk för överhettad bostadsmarknad

Publicerad 2013-10-18

Bostadspriserna fortsätter stiga i storstäderna.

Bostadsmarknaderna i storstäderna börjar närma sig en överhettning och skillnaden mellan utgångspris och slutpris blir allt större igen, enligt SBAB:s Mäklarbarometer.

– Det finns en viss risk för överhettning men samtidigt ska man komma ihåg att det är många faktorer som ligger bakom – inflyttningen är stor, stigande inkomster, lågt bostadsbyggande och än så länge en ganska stark arbetsmarknad och fortfarande låga räntor, säger Tor Borg, chefekonom på SBAB.

– Och så länge de faktorerna finns kvar kommer bostadspriserna att fortsätta att pressas upp.

Hetast är bostadsmarknaden i Stockholm med Göteborgsområdet som god tvåa. Även i Malmö stiger efterfrågan och priserna men Malmöområdet ligger fortfarande klart efter de andra två storstadsområdena.

Risker med uppgången

Uppgången medför dock vissa risker, framför allt för förstagångsköparna som tvingas ta stora lån.

– Men nu finns ju bolånetaket och amorteringskrav så folk skuldsätter sig ju inte så till den milda grad längre. Risken är att man blir för van vid att priserna ska stiga med 10 procent per år. Det är ju inte hållbart i längden. Jag tror inte att priserna kommer att rasa men bara att det sker en inbromsning kommer att kännas konstig för många.

Men en inbromsning är inte aktuell nu. Mäklarna i undersökningen tror på ett starkt fjärde kvartal.

Inga lockpriser

Att gapet mellan utgångspris och slutpris har blivit allt större innebär inte att vi fått tillbaka lockpriser i storstäderna och att acceptpriserna spelat ut sin roll, menar Borg.

– Nej, jag tror att när priserna ökar så här snabbt så hinner man inte med att anpassa utgångspriserna.

Om mäklarnas spådomar slår in när det gäller fjärde kvartalet handlar det om en uppgång på cirka 15 procent i år för bostadsrätter i Stockholm.

– Det är ju ganska fantastiskt om man betänker att vi befinner oss i en lågkonjunktur, säger Borg.

TT

Följ ämnen i artikeln